Lagere sterfte door borstkankerteams
Als artsen en andere hulpverleners in multidisciplinaire teams met elkaar samenwerken, neemt het aantal sterfgevallen door borstkanker met 8 procent af. Zorgvuldige afstemming van behandelingen leidt tot een terugloop van het aantal chirurgische ingrepen met niet minder dan 60 procent.
Dat blijkt uit het woensdag in Den Haag aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid)aangeboden ”Kwaliteitsdocument borstkanker” van de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN). Bij de presentatie waren vele ex-borstkankerpatiënten aanwezig.
De vereniging, die nauw samenwerkt met de Nederlandse Kankerbestrijding, noemt de resultaten van behandeling door multidisciplinaire teams verbluffend. Toch zijn er nog maar drie ziekenhuizen in Nederland met een zogeheten mammacare-unit, een speciale afdeling voor borstkankerpatiënten. De BVN noemt het hoogst noodzakelijk dat het aantal mammacare-afdelingen wordt uitgebreid.
In een boekje met kwaliteitscriteria beschrijft de BVN hoe vrouwen (en ook mannen) met borstkanker beter kunnen worden geholpen. Tot die kwaliteitscriteria behoren onder meer snelle verwijzing door de huisarts, vervolgonderzoeken geconcentreerd op één dag, bespreking van de uitkomsten in het borstkankerteam, snelle informatieverstrekking aan de patiënt en een behandeling op maat conform de jongste uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en daarop gebaseerde behandelrichtlijnen. Ook dienen patiënten door hun behandelaar, na het verstrekken van alle relevante informatie, erop te worden gewezen dat de mogelijkheid bestaat tot het vragen van een tweede mening bij een andere specialist.