Binnenland

Schade aan huizen Wilnis veelal vergoed

Inwoners van Wilnis die eind augustus getroffen werden door een dijkdoorbraak krijgen de schade aan hun woning voor 90 procent vergoed. Ondernemers kunnen voor schade aan hun bedrijfspanden en de inboedel een vergoeding van 65 procent verwachten.

ANP
2 October 2003 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt. Het kabinet had begin september al besloten dat de getroffenen een beroep konden doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS). Alleen de exacte bedragen en vergoedingspercentages moesten nog worden vastgesteld.

Een beschadigde inboedel krijgen particulieren tot een bedrag van 9100 euro voor 90 procent vergoed. Boven dit bedrag loopt het percentage terug. Voor inboedelschade boven de 27.200 euro krijgen de bewoners van Wilnis niets terug. Aangetaste tuinhuisjes en ondergelopen tuinen zijn geheel voor eigen rekening. Opruimwerkzaamheden en preventiemaatregelen betaalt het Rijk voor 65 procent. Voor schade beneden de 500 euro krijgen de getroffenen niets terug.

Het vergoedingspercentage van 65 procent voor bedrijfspanden geldt ook voor het weer opstarten van een bedrijf dat na de dijkdoorbraak stil was komen te liggen en voor het opruimen. Het eigen risico van 35 procent dat ondernemers dus hebben, heeft een maximum van 4550 euro.

De vergoeding voor particulieren en bedrijven betreft alleen schade die onverzekerbaar, onverhaalbaar en onvermijdbaar was. Omzetderving valt er niet onder. Ook schade aan auto’s, boten en woonboten valt niet onder de WTS, omdat die volgens het Verbond van Verzekeraars verzekerbaar is.

Begin deze maand liet minister Remkes al weten dat de vergoeding niet volledig de schade kan dekken. Onder de regeling zouden volgens hem onder meer schade aan de woning, de inboedel en de kosten van evacuatie en bedrijfsschade vallen.

Enkele dagen later besloten Provinciale Staten van Utrecht om de getroffenen van de dijkdoorbraak in Wilnis financieel te ondersteunen. De SGP had een motie ingediend, die door alle fracties werd gesteund. De schadevergoeding die het Rijk beschikbaar zou stellen, zou onvoldoende zijn om alle opgelopen schade te vergoeden. De gedupeerden kunnen dankzij het provinciebesluit rekenen op een aanvullende vergoeding. Gedeputeerde Binnekamp onderschreef namens Gedeputeerde Staten de ingediende motie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer