Jansen Steur spil in medisch monsterproces
ENSCHEDE (ANP) – Neuroloog Ernst Jansen Steur blijkt weer in Duitsland te werken. De NOS en RTV Oost meldden dat vrijdagavond. In Nederland is Jansen Steur aangeklaagd, onder meer omdat hij bewust veel foute diagnoses zou hebben gesteld. Vijf vragen over de zaak.
Mag hij in Duitsland werken?
Ja. Hij heeft zich laten uitschrijven als arts, maar alleen in Nederland. Bovendien blijven alle diploma’s die hij ooit heeft behaald gewoon geldig. Hij kan dus als arts in het buitenland aan de slag. Er loopt een proces tegen Jansen Steur, waarbij de rechters hem een beroepsverbod kunnen opleggen, maar ook dat geldt alleen voor Nederland. Na een veroordeling kan hij dus in het buitenland blijven werken. „Of dat wenselijk is, daar gaan wij natuurlijk niet over”, aldus het Openbaar Ministerie.
Wat heeft Jansen Steur misdaan?
Het Openbaar Ministerie verdenkt Jansen Steur van in totaal 21 strafbare feiten tussen 1996 en 2003. Zo vertelde hij zeker negen personen dat zij parkinson, alzheimer of multiple sclerose hadden, terwijl dat niet zo was. Een van hen zou zelfmoord hebben gepleegd na de diagnose. Andere patiënten zouden zwaar lichamelijk en geestelijk letsel hebben opgelopen door Jansen Steur. Verder zou hij receptenblokken van een collega hebben gestolen, valse recepten hebben uitgeschreven en duizenden euro’s van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek hebben verduisterd. Volgens letselschadespecialist Yme Drost hebben mogelijk 13 patiënten ten onrechte een hersenoperatie ondergaan. Bij een van hen werd maar liefst 12,5 kubieke centimeter hersenweefsel weggehaald. Mogelijk heeft de neuroloog ook lijkschennis gepleegd. Hij zou de hersenen van een overleden patiënt hebben weggehaald, ook al hadden de nabestaanden duidelijk gezegd dat ze dat niet wilden. Die zaak is inmiddels verjaard.
Waarom zou Jansen Steur dat doen?
Het proces moet duidelijk maken wat Jansen Steur dreef. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak begint. Jansen Steur zelf weigert mee te werken aan psychologisch onderzoek.
Wat deed Jansen Steur toen alles naar buiten kwam?
Eind 2003 vertrok de neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente. Hij liet zich in Nederland uitschrijven als arts. Sindsdien werkte hij bij twee andere ziekenhuizen in Duitsland. Zijn advocaat zei in november dat Jansen Steur „als een soort kluizenaar ergens in het buitenland” leeft.
Hebben instanties fouten gemaakt?
Volgens Yme Drost heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zitten slapen. „En toen de inspectie eindelijk wakker was, handelde ze veel te afwachtend. Daarnaast hebben besturen van ziekenhuizen de neiging fouten in de doofpot te stoppen. In het geval van slachtoffers van Jansen Steur hebben de bestuurders het bewust binnenskamers gehouden”, zegt hij. Chirurgen die op verzoek van Jansen Steur opereerden, hadden volgens Drost hun verantwoordelijkheid moeten nemen. „Zij hadden niet klakkeloos moeten doen wat Jansen Steur opdroeg.”