Binnenland

Meer dan 200 autoklonen van de weg geplukt

DEN HAAG (ANP) – De politie heeft dit jaar ruim 200 zogenoemde autoklonen van de weg geplukt. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De teller stond begin december op 207.

25 December 2012 07:33Gewijzigd op 15 November 2020 00:59

Het aantal gevonden autoklonen lijkt daarmee iets lager uit te komen dan vorig jaar, toen in totaal 244 auto’s werden gevonden waarvan een identiek exemplaar rondrijdt. „De cijfers tonen aan dat we het probleem nog niet onder de knie hebben”, zegt een woordvoerder van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Bij het autoklonen krijgt een gestolen auto de identiteit van een auto die wel legaal op de weg is. De RDW registreert deze vorm van criminaliteit sinds 2006. Dat leverde tot nog toe in totaal meer dan 1200 registraties van klonen op.

Er zijn verhalen bekend over criminele bendes die auto’s stelen en met speciale apparatuur sleutels namaken en autopapieren als kentekenbewijzen en eigendomsboekjes vervalsen. Ook nummerplaten en chassisnummers worden gekopieerd. Vergelijkbare exemplaren krijgen vervolgens de identiteit van het kloonobject.

Zonder dat de eigenaar het weet, wordt de exacte kopie vervolgens via verkoopsites aangeboden. In deze handel gaan naar schatting jaarlijks miljoenen om.

Hoewel het probleem nog niet onder controle is, denkt de AVc dat klonen eerder aan het licht komen. Dat komt doordat de procedure bij de overschrijving van auto’s sinds 1 januari is aangescherpt, waardoor criminelen minder vrij spel hebben. „Klonen komen daarom nu eerder bij de overschrijving aan het licht”, denkt de woordvoerder. „Vroeger werd dat pas ontdekt als iemand bijvoorbeeld een flitsboete van een ander binnen kreeg.”

Volgens de AVc leveren de criminelen klonen met papieren die niet van echt te onderscheiden zijn. De stichting waarschuwt dan ook dat mensen nooit te goed van vertrouwen moeten zijn. „Mensen kopen een auto van een onbekende op de parkeerplaats van de McDonalds en rekenen dan contant af”, legt hij uit. „Bovendien kunnen criminelen stunten met prijzen, omdat bijna alles wat ze vangen pure winst is. Ook hier geldt dat een dergelijke deal vaak te mooi is om waar te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer