„Koks kiezen voor zekerheid met kerst”
VEGHEL (ANP) – Ook dit jaar geen exotische wildsoorten als slangenvlees op het kerstmenu. Omdat met kerst niets mag mislukken, kiezen koks en amateurkoks deze dagen vooral voor zekerheid in de keuken. Dat blijkt uit de kerstinkopen bij supermarktbedrijf en groothandelaar Sligro.
„Net als eerdere jaren hebben we vooral veel luxe klassieke producten als eend, kalkoen en zalm verkocht. Kerst blijft toch een feest dat sterk verweven is met tradities”, zei een woordvoerder maandag.
Volgens hem worden vlees en vis vaak geserveerd met bijvoorbeeld kool, haricots verts of paddenstoelen, in combinatie met een aardappelvariant. Daarnaast kiezen veel koks steeds meer voor een tapasachtige presentatie, in plaats van het gebruikelijke voor-, hoofd- en nagerecht.
„Kerst is ook een feest van gezelligheid, waarbij mensen niet te lang in de keuken willen staan.” De zegsman wijst erop dat er de laatste tijd steeds meer vraag is naar luxe kant-en-klaarproducten. „Denk aan quiches, zalm in bladerdeeg of een zeer goede vissoep die alleen maar opgewarmd hoeft te worden. Die zijn eenvoudig te maken en toch van goede kwaliteit.”
Als bijgerecht zijn dit jaar kletzenbrood, notenbrood of brood met olijfolie erg populair. Ook gamba’s en coquilles doen het goed.
Sligro merkte afgelopen dagen weinig van de economische crisis. „Kerst is toch een tijd dat mensen graag willen uitpakken om een paar gezellige dagen te beleven. Ook als ze de tijd daarvoor wat zuiniger zijn geweest”, aldus de woordvoerder van het voedselconcern. Hij rekent erop ongeveer evenveel te hebben verkocht als vorig jaar.