Vegetariërsbond berekent: Nederlander eet met kerst 2,4 miljoen dieren
Nederlanders eten met kerst samen zo’n 2,4 miljoen dieren op, zo rekende de Nederlandse Vegetariërsbond uit. De bond maakte de schatting op basis van kerstrecepten uit de Allerhande, de receptengids van Albert Heijn, en Smulweb.nl. Het zijn er drie keer zoveel als op andere dagen, aldus de Vegetariërsbond.
Het totale aantal geslachte dieren van 2,4 miljoen werd berekend met behulp van cijfers van Blonk Consultants en het Productschap Vlees. Kip, rollade en kalkoen zijn het populairst met kerst.
„Kerst lijkt te zijn verworden tot een feest van overdadig vleeseten”, concludeert directeur Floris de Graaf van de bond. „De vraag is wie of wat hier mee gediend is.” Hij noemt drie redenen om minder vlees te eten: het is gezonder voor mensen, beter voor het milieu, én voor de slachtdieren die vaak onder „erbarmelijke omstandigheden” zijn groot geworden. „Het valt daarbij moeilijk in te zien hoe het slachten van 2,4 miljoen dieren valt te rijmen met de kerstgedachte.”
Als tegenhanger heeft de Vegetariërsbond „een vleesloos maar smakelijk” kerstmenu op haar website geplaatst (www.vegetariers.nl/kerst).
Milieuorganisatie Natuur & Milieu concludeerde vrijdag dat kerstgerechten zonder vlees nog steeds maar mondjesmaat te koop is in de Nederlandse supermarkten. Maar er is al meer keus dan enkele jaren geleden.
De organisatie zocht alle supermarkten af op duurzame kerstaanbiedingen. De medewerkers vonden op vegetarisch gebied dit jaar onder andere een quinoaschotel met kooltjes in de schappen, een vegetarische gourmetschaal en een gevulde portobello (grote paddenstoel).
Een kerstdiner zonder vlees is volgens de organisatie 4 tot 5 keer milieuvriendelijker dan een kerstmaaltijd met dierlijke producten.
Ook duurzaam vlees is nog niet makkelijk te koop, ondervond Natuur & Milieu. Van de 23 supermarktketens hebben er maar negen duurzaam vlees in de kerstaanbiedingen opgenomen. In de recepten die in de vele bladen staan die supermarkten rond de kerstdagen aanbieden, wordt nauwelijks duurzaam vlees gebruikt. „Terwijl kerstmis een uitstekend moment zou zijn om het gebruik van duurzaam vlees te stimuleren”, meent de organisatie.
Natuur & Milieu is wel bijzonder te spreken over de inzet van de Britse tv-kok Jamie Oliver bij Albert Heijn. Van zijn hand zijn wel veel duurzame of vegetarische gerechten te vinden in de super.