Gemeenten onder curatele
APELDOORN – De eerste provinciebesturen hebben hun jaarlijkse besluit over eventuele toezichtsvormen voor gemeenten voor het komende jaar bekendgemaakt. Opnieuw hebben enkele gemeenten hun begrotingen voor de komende jaren niet op orde.
Dat meldde dagblad Trouw woensdag. Gemeenten onder toezicht moeten voor extra uitgaven toestemming vragen aan de provincie en staan daarmee in feite onder curatele. Volgens Groningse media gaat het in Groningen om de gemeenten Ten Boer, Bellingwedde en Delfzijl. In Gelderland blijven Apeldoorn en Beuningen aan de leiband. Bij Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek, de zogenaamde ”MUG-gemeenten”, is een fusie op handen en houdt de provincie ook een oogje in het zeil. Daarmee wordt de financiële positie van de nieuwe gemeente beschermd. Ook het Glastuinproject Bergerden, een samenwerkingsverband van de gemeenten Nijmegen en Lingewaard, wordt onder preventief toezicht geplaatst.
In Overijssel komt Almelo mogelijk onder verscherpt regime. Brabantse gemeenten als Sint Anthonis en Gemert-Bakel worden ook gezien als financieel zwak, maar de begroting van Sint Anthonis is door de provincie zonder problemen goedgekeurd. Gemert-Bakel wordt wel onder financieel toezicht geplaatst. Vorige week verhoogde het college de onroerendezaakbelasting (ozb) met 100 procent. De gemeente probeert hiermee het tekort van 11 miljoen euro terug te dringen.
De geldproblemen van de gemeenten worden vooral veroorzaakt door forse verliezen op aangekochte gronden. Door de financiële crisis is er echter nauwelijks vraag naar grond en moeten gemeenten grote verliezen incasseren. De gemeente Apeldoorn is door speculaties met grondaankopen koploper met een tekort van 171 miljoen. Om de begroting voor de langere termijn op orde te krijgen, wordt er flink gesneden in tal van projecten. De plannen voor een wijkcentrum in Anklaar en een fietssnelweg gaan bijvoorbeeld niet door en subsidies voor sport-, zorg- en cultuurverenigingen gaan omlaag of worden geschrapt.
Uit een in oktober gepresenteerd onderzoek van accountantsbureau Deloitte bleek dat gemeenten moeten rekenen op nog een verlies van 1 tot 1,5 miljard euro.