Binnenland

De laatste generatie die nooit iemand spreekt

UTRECHT (ANP) – In Nederland wonen op dit moment 650.000 mensen die ouder zijn dan 80 jaar. 4 procent van hen zegt ernstig eenzaam te zijn en hooguit eenmaal per maand een sociaal contact te hebben. Het is dan ook geen verrassing dat ruim 15 procent van de hoogbejaarden ernstig depressief is.

17 December 2012 12:17Gewijzigd op 15 November 2020 00:51

„Er is in Nederland sprake van de zogenoemde dubbele vergrijzing: er zijn steeds meer ouderen en die worden ook steeds ouder. In 2050 is 10 procent van de bevolking ouder dan 80 jaar. Toch zal dat een andere generatie ouderen zijn dan de ‘oude ouderen’ van nu”, zegt Elke van Wageningen van het Nationaal Ouderenfonds.

„De hoogbejaarden van nu vormen de laatste generatie die is opgegroeid zonder computer en internet. Velen kunnen er niet mee omgaan. En wie het nog wel heeft geleerd, wordt angstig van bijvoorbeeld verhalen over oplichting via internet en blijft er maar af. Volgende generaties hoogbejaarden beheersen het digitale netwerk. We verwachten daarom dat het aantal mensen dat echt helemaal nooit iemand spreekt snel gaat afnemen.”

Dat betekent volgens Van Wageningen overigens niet dat de eenzaamheid dan ook voorbij is. „Met name in de decembermaand, als alles in het teken staat van gezelligheid met de familie, is alleen-zijn pijnlijk. Van de mensen die in zorginstellingen wonen, krijgt bijna 8 procent nooit bezoek. Ook onder hoogbejaarden die wel kinderen hebben, komt extreme eenzaamheid voor. Hun kinderen wonen te ver weg of zijn te druk.”

Daarom spant het fonds zich tijdens de decembermaand extra in om het isolement te doorbreken. Van Wageningen: „Tijdens de kerstdiners, die we nu voor de 10e keer organiseren, spelen we dit jaar het kaartspel Levensvragen van de NCRV. Via het spel komt hopelijk een gesprek op gang. En aangezien de gasten met mensen uit hun eigen buurt aan tafel zitten, ontstaat er misschien wel contact waar twee of meer oude mensen de rest van het jaar ook iets aan hebben.”

Dat dat succesvol kan zijn, weet het Ouderenfonds uit ervaring: „Af en toe krijgen we een kaartje, dat er laat geluk is opgebloeid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer