Binnenland

Onrust over moskee blijft na gesprek

De stadsdeelraad van Oud-Zuid in Amsterdam en het bestuur van de omstreden Arrahmane-moskee in De Pijp hebben zaterdag met elkaar over de onrust rondom de moskee gesproken. Het gesprek leverde een reeks beloftes van het moskeebestuur op. Toch blijft de onrust.

ANP
29 September 2003 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

De delegatie van de moskee gaf een oud-bestuurslid de schuld van alle problemen.

De moskee is al geruime tijd in opspraak door geruchten dat de Tabligh-beweging, die eigenaar is van de moskee, betrokken is bij het ronselen van moslimjongeren voor de heilige oorlog, de jihad. Dat leidde tot onrust in de buurt. Ook spelen binnen de gemeenschap diverse problemen door het gedrag van een voormalig bestuurslid en is er ruzie met een deel van de Marokkaanse gemeenschap, dat de moskee wil overnemen.

De stadsdeelraad stuitte tot dusver op geslotenheid van het moskeebestuur. Tijdens de bijeenkomst zaterdag werd een vijfkoppige delegatie, onder wie leden van het bestuur van de moskee en een trouwe bezoeker, met vragen bestookt. Woordvoerder A. Sayfaoui sprak vrijwel iedere aantijging tegen. Vooral de beschuldigingen over het ronselen van jongeren voor de jihad zijn volgens hem klinkklare onzin. „Wij zijn tegen het radicaliseren van jeugd en willen juist dat ze iets van hun leven maken.”

De delegatie erkende dat er binnen de moskee fouten zijn gemaakt. Die zouden zijn te wijten aan het voormalige bestuurslid A. Alanwar. „Hij onderdrukte de hele groep”, aldus Sayfaoui. Volgens hem staat het huidige bestuur overal voor open. „We hebben niets te verbergen en zijn een moskee net als andere moskeeën. Mensen in de buurt nemen slechte dingen vaak sneller aan dan goede. Maar onbekend maakt onbemind en daarom willen we nog voor 27 oktober een open dag organiseren”, zegde hij de deelraad toe.

Verder liet het moskeebestuur weten dat het een ruimte voor vrouwen wil openen en in de toekomst mogelijk preken in het Nederlands gaat vertalen.

Of de moskee deze beloftes daadwerkelijk nakomt, is de vraag, maar volgens CDA-raadslid F. Burgers is er nu zo veel druk dat er wel iets moet gebeuren. Hij heeft echter zijn bedenkingen bij de antwoorden over de jihad. „Er is toch een hoop rook en misschien staan we nu wel in een moskee die heel rare dingen doet. Het blijft eng.”

Ook P. Slettenhaar van de VVD is niet gerustgesteld. Hij is blij met de beloftes, maar zit nog met veel vragen. „We moeten kijken of het zin heeft om verder te praten. We kunnen niet zo veel doen, want openbare orde en staatsveiligheid vallen buiten onze bevoegdheid.”

Volgens Slettenhaar had burgemeester J. Cohen al veel eerder duidelijkheid moeten vragen over de plotselinge bestuurswisseling. Cohen sprak vorig jaar met het bestuur, nadat de imam had opgeroepen tot een gewapende strijd. De imam bood zijn excuses aan en vier dagen later werd het bestuur vervangen door leden van de Tabligh-beweging.

Een afvaardiging van de Marokkaanse gemeenschap in De Pijp spant een rechtszaak aan om het bestuur te ontbinden, liet een woordvoerder zondag weten. Volgens hem is het stadsdeelbestuur zaterdag om de tuin geleid. Zo zou de Arabische les voor kinderen, die de raadsleden tijdens de rondleiding in de moskee zag, in scène zijn gezet. „Ongeveer 80 procent van de Marokkaanse gemeenschap in de buurt mijdt de moskee omdat ze bang is voor de ideeën van de beweging. Een deel wordt zelfs niet toegelaten. De gemeenschap wil dan ook niets meer te maken hebben met de Tabligh”, aldus de woordvoerder van de Marokkaanse gemeenschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer