Drost: de zaak-Jansen Steur is te onwerkelijk
HENGELO (ANP) – Letselschade-expert Yme Drost werd een kwart eeuw geleden behandeld door de in opspraak geraakte neuroloog Ernst Jansen Steur. Nu staat hij als vertegenwoordiger van zo’n 200 mogelijke slachtoffers in een strafzaak tegenover de neuroloog. Jansen Steur zou onder meer 13 personen hebben doorverwezen voor een hersenoperatie die misschien niet nodig was, medicijnen valselijk voorgeschreven hebben, lijkschennis hebben gepleegd en 88.000 euro hebben verduisterd. Jansen Steur werkte tot 2003 bij het Medisch Spectrum Twente (MST) en daarna ook nog bij twee ziekenhuizen in Duitsland. Vier vragen aan Yme Drost.
De zaak tegen Jansen Steur wordt door justitie „de grootste medische strafzaak ooit in Nederland” genoemd. Terecht?
„Toen ik in 2005 begon met de zaak, heb ik me wel eens afgevraagd of ik het niet te groot maak. Het leek onwerkelijk wat ik allemaal hoorde. Maar nu, bijna 8 jaar later, blijkt het allemaal nog groter en erger. Bij een patiënt is zelfs 12,5 kubieke centimeter hersenmateriaal weggehaald terwijl dat waarschijnlijk niet nodig was. Ook kregen mensen ten onrechte de diagnose parkinson, MS of alzheimer te horen. Het is bijna niet te bevatten wat er naar boven is gekomen en ik vraag me af wat er nog meer naar buiten komt.”
Zijn er fouten gemaakt door instanties?
„De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft zitten slapen. En toen de inspectie eindelijk wakker was, handelde ze veel te afwachtend. Daarnaast hebben besturen van ziekenhuizen de neiging fouten in de doofpot te stoppen. In het geval van slachtoffers van Jansen Steur hebben de bestuurders het bewust binnenskamers gehouden.”
Wat zou er volgens u anders moeten?
„Het hele systeem van toezichthouders en medisch tuchtrecht moet op de schop. Fouten maken is menselijk, ook artsen maken fouten. Dat is heel vervelend, maar daar moet je niet voor weglopen. Nu sta je als slachtoffer van een mogelijke medische misser eigenlijk machteloos. Artsen houden elkaar de hand boven het hoofd en als je zaak bij het Medisch Tuchtcollege komt, dan zit je weer tegenover allemaal medisch specialisten. Als persoon kan je niets inbrengen tegen deze machtige instanties. Medische verzekeraars hebben er baat bij om de procedure te vertragen en rekken. De IGZ zou een actievere opsporingsrol moeten krijgen. Ook zou er een medisch aanklager moeten komen, waardoor je als burger niet per definitie machteloos tegen een batterij medisch onderlegde personen komt te staan.”
Kent u Jansen Steur persoonlijk?
„Ik ben in 1986 door hem behandeld! Het frappante is dat mijn ervaring met hem tegenovergesteld is aan wat zijn slachtoffers hebben meegemaakt. Ik had namelijk van een andere arts een verkeerde diagnose gekregen en hij heeft mij goed behandeld. Het is een vriendelijke man, heel warm en betrokken zelfs. Het is fascinerend hoe het zo mis kon gaan bij hem.”