Drinkwatertekort in Enschede
Waterbedrijf Vitens gaat water uit het schone deel van het Twentekanaal halen om de drinkwatervoorraad voor Enschede op peil te houden. Die capaciteit was de afgelopen weken aanzienlijk geslonken.
Oorzaak van de slinkende voorraad is de innamestop van ongezuiverd water uit het deel van het Twentekanaal dat ernstig is vervuild door de brand bij bandenfabrikant Vredestein, ruim vier weken geleden.
Voor het kanaal tussen Enschede en de sluis bij Hengelo geldt al wekenlang een verbod op inname van drinkwater. Normaal pompt Vitens circa 23.000 kuub water per dag op uit dit deel van het kanaal. De waterleverancier zal nu ongezuiverd water uit het schone deel van het kanaal na de sluis bij Hengelo pompen en via een noodleiding van 3 kilometer naar het zuiveringsnet van Vitens transporteren.
Bij het nieuwe innamepunt zal een nieuwe zuiveringsinstallatie alle mogelijke chemische stoffen uit het water elimineren. Dat doet Vitens uit voorzorg. Volgens een woordvoerder zal het zeker drie tot vier weken duren voordat de drinkwatervoorraad voor Enschede weer op peil is. De noodmaatregel is van kracht totdat het vervuilde deel van het Twentekanaal is gesaneerd, en dat kan nog wel enkele weken duren.
Zeven gedupeerde ondernemers langs het vervuilde Twentekanaal willen dat de scheepvaart zo snel mogelijk weer op gang komt. Volgens woordvoerder F. Weghorst lijden deze ondernemers per week tienduizenden euro’s schade. Hij heeft kritiek op Rijkswaterstaat: „RWS richt zich te veel op het baggeren van het verontreinigde slib en te weinig op het op gang brengen van het scheepvaartverkeer. Onze jurist wijst erop dat wij onze schade ook zoveel mogelijk moeten beperken.” De ondernemers moeten elders in Oost-Nederland depotruimte huren om hun goederen kwijt te kunnen. Dat brengt extra kosten met zich mee.
„Er liggen voorstellen om tijdelijk schoon water in de sluis bij Hengelo te pompen en bellengordijnen op te trekken. Zo kunnen de voor anker liggende schepen weer door de sluis worden geloodst. Met behulp van mankracht of sleepboten met een kleine diepgang kun je dat doen”, stelt Weghorst voor. Rijkswaterstaat is op de hoogte gesteld van de plannen. RWS overlegt woensdag verder met de gedupeerde ondernemers.