„Meer banen door PvdA en GL dan door kabinet”
De begrotingsvoorstellen van PvdA en GroenLinks leveren op korte termijn veel banen op. De PvdA slaagt erin 36.000 mensen meer aan werk te helpen, GroenLinks 59.000. Het CPB kan niet voorspellen of de plannen ook structurele economische groei opleveren.
Dat blijkt uit doorrekeningen die het Centraal Planbureau (CPB) in opdracht van beide partijen verrichtte.
De begrotingsalternatieven van de PvdA leveren 0,4 procent meer economische groei op dan het kabinetsbeleid. GroenLinks slaagt erin om 0,7 procent meer economische groei te halen. Dat is vooral te danken aan de geplande bestedingsimpuls.
Het CPB heeft berekend dat GroenLinks erin slaagt om binnen de grenzen van het Europese Stabiliteitspact meer werk te scheppen. De groei van de werkgelegenheid neemt toe met 59.000 banen. De kabinetsplannen leiden juist tot een daling van 40.000 banen, zegt GroenLinks. De sociaal-democraten, die vrijdagmorgen hun plannen lanceerden, zijn iets minder succesvol, maar komen toch op een werkgelegenheidsstijging van 36.000 banen. Die stijging is vooral te danken aan de werkbonus. De PvdA verhoogt in haar plannen die fiscale aftrekpost met 500 euro tot ruim 1700 euro. Bezuinigingen op de Melkertbanen zouden worden teruggedraaid.
De voorgestelde maatregelen van GroenLinks leiden tot een forse herverdeling van inkomen van huishoudens met een hoger inkomen naar huishoudens met een lager inkomen, schrijft het CPB. Het planbureau heeft doorgerekend dat de lasten voor gezinnen per saldo met 1 miljard euro zouden worden verlicht. Een positieve uitwerking verwacht het CPB vooral van de vervanging van de arbeidskorting door een ”earned income tax credit” (EITC) op jaarloonbasis. Ziekenfondsverzekerden zouden daarnaast sterk van het terugdraaien van de pakketverkleining profiteren.
Ongunstig voor alleenverdieners is de vervanging van de generieke combinatiekorting door een gerichte combinatiekorting, waarop alleen tweeverdieners en werkende alleenstaande ouders recht op hebben in het plan. De voorgestelde afschaffing van de Zalmsnip en de stijgende inflatie door diverse maatregelen, zoals belastingen op vlees en energie, zijn negatief voor de koopkracht.
Het CPB waarschuwt wel dat de uitwerking van de tegenbegroting van GroenLinks op de economische groei voor de langere termijn „deels tegengesteld” zijn. Het planbureau heeft niet uitgerekend of de positieve effecten standhouden.
De PvdA wil voor 4,1 miljard minder bezuinigen en meer investeren dan het kabinet. De koppeling van uitkeringen aan lonen blijft intact. De PvdA wil het huidige ziekenfondspakket handhaven. De partij wil investeren in ouderen-, jeugd- en gehandicaptenzorg, onderwijs en veiligheid en trekt geld uit voor betaalbare woningen en betrouwbaar openbaar vervoer.
Het CPB heeft berekend dat in de PvdA-plannen, net als bij GroenLinks, een herverdeling van inkomen van huishoudens met een hoger inkomen naar huishoudens met een lager inkomen zou plaatshebben. Koopkrachtbeperkende lasten dalen met 0,5 miljard euro. Negatief voor de koopkracht zouden de PvdA-maatregelen zijn om accijnzen op tabak, alcohol en brandstof te verhogen en het vliegverkeer zwaarder te belasten. Deze plannen stuwen ook de inflatie op.