Binnenland

Dordrecht wil historische mijlpalen vieren

DORDRECHT – Diverse instanties in Dordrecht zetten zich in om de komende jaren met de bevolking belangrijke historische momenten te vieren. Vanavond heeft in het Dordrechts Museum de startbijeenkomst plaats voor ”Mijlpalen op weg naar 2020”. In dat jaar bestaat Dordt precies 800 jaar.

André Bijl
6 December 2012 09:35Gewijzigd op 15 November 2020 00:39

Initiatiefnemers van het eerste uur zijn G. Bloemendal, voorzitter van de Vereniging Dordrechts Museum, en H. Berrevoets van het Platform Stedelijke Herdenking. Ook de gemeente staat achter het initiatief.

Vanavond nemen de wethouders Mos en Sleeking beiden een deel van de presentatie voor hun rekening. „Onze stad heeft een traditie op het gebied van evenementen en historische activiteiten. In Dordrecht wordt het verhaal geschreven van verleden, heden en toekomst”, constateren Bloemendal en Berrevoets.

Vanwege het grote aantal mijlpalen dat zich de komende jaren aandient, wil het duo de activiteiten in de stad bundelen. Iedereen die daaraan een steentje wil bijdragen –inwoners, verenigingen, organisaties, professionals, maar ook bezoekers van de stad– zijn daarbij welkom.

„We willen de Dordtenaren binden door de geschiedenis van de stad, de oudste stad van Holland. Ook willen we Dordrecht bij de buitenwacht promoten door zaken die landelijk of internationaal van belang zijn.”

De initiatiefnemers hebben op weg naar 2020 een serie vieringen en evenementen bedacht die in aanmerking komen. Een paar springen eruit: 200 jaar koninkrijk en 400 jaar Dordtse Synode. „In de jaren 2013-2015 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar.”

Een paar jaar later –in 2017 en 2018– staan de Reformatie en 400 jaar Dordtse Synode centraal. „Het Calvijnjaar heeft laten zien dat de historische, staatkundige en religieuze rol van Dordrecht niet moet worden onderschat. De stad onderzoekt nu al de mogelijkheden om samen met het Rijksmuseum in Amsterdam en het Catharijneconvent in Utrecht evenementen te organiseren, maar er liggen ook in Dordrecht zelf goede kansen om hier vanuit allerlei organisaties mee aan de slag te gaan.”

Berrevoets wijst daarbij met name op de rol van de plaatselijke kerken. Geen wonder, want behalve voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking is hij voorzitter ad interim van de plaatselijke raad van kerken. Onlangs deed hij in het blad Kerk op Dordt een oproep aan de kerken om aan te haken bij de ontwikkelingen. „De kerkelijke historie zit in de wortels van de stad. De historie geeft aanknopingspunten om de kerk zichtbaar te maken als een vindplaats van hoop en inspiratie”, aldus Berrevoets, die vindt dat de kerken de kans moeten grijpen om bij de vieringen „op de eerste rij te zitten.”

Hij gaat ervan uit dat de komende tijd de plaatselijke raad van kerken en de stichting Reformatie Instituut Dordrecht schouder aan schouder aan de slag gaan om de Dordtse bevolking mee te krijgen bij de vieringen.

Opmerkelijk genoeg overheersen op het lijstje van te vieren mijlpalen vooral kerkhistorische hoogtijdagen. In 2014 wil men de eerste ”Luthertrein” uit Wittenberg in Duitsland naar Dordrecht laten rijden, op 31 oktober 2017 staat de viering van Refo500 –500 jaar Hervormingsdag– op het programma en op 13 november 2018 wordt de opening van de Dordtse Synode herdacht. Op zijn eigen lijstje heeft Berrevoets „stiekem” ook vast 6 mei 2019 aangekruist. „Dan is het precies 400 jaar geleden dat in de Grote Kerk van Dordrecht de Dordtse Leerregels voor de eerste keer openbaar werden gemaakt. Wat zou het prachtig zijn om ze in 2019 in diezelfde kerk opnieuw voor te dragen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer