Test op agressieve borstkanker nog geen richtlijn
De speciale test waarmee een agressieve vorm van borstkanker kan worden opgespoord, is nog niet in de landelijke richtlijnen opgenomen. Het Nationale Borstkanker Overleg Nederland (NABON) buigt zich volgende week over de kwestie, zo meldde de organisatie donderdag.
Het gaat om een test die wordt toegepast op kwaadaardig weefsel dat operatief wordt verwijderd. Patholoog-anatomen kunnen daarmee vaststellen of de patiënt HER2/Neupositief is. In dat geval heeft ze een zeer agressieve vorm van borstkanker die bij een standaardtherapie gemiddeld na dertien maanden dodelijk is.
De Rotterdamse oncoloog Klijn noemde het donderdag in De Telegraaf „onethisch” dat ziekenhuizen in Nederland de test niet standaard toepassen. Hij vindt dat dit nodig is, omdat dan het leven van de patiëntes met bepaalde medicijnen (trastuzumab en taxotere) gemiddeld 24 maanden verlengd kan worden.
Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) vindt de beledigende uitspraak van Klijn aan het adres van ziekenhuizen voorbarig. Er is nog geen sprake van een richtlijn en het NABON moet eerst nog maar eens afwegen of het nodig is om de test standaard uit te voeren, stelt een woordvoerster. „Het is een redelijk kostbare test en het is de vraag welke vrouwen hier baat bij hebben.”
Het Nederlands Kankerinstituut/Antony van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI) in Amsterdam vindt wel dat de test in de ziekenhuizen standaard moet worden. Het NKI heeft zelf een dergelijke test ontwikkeld en past deze al jaren toe bij elke patiënte met een kwaadaardige tumor die geopereerd wordt. Dit gebeurt vooral om de juiste behandeling tegen uitzaaiingen vast te stellen en niet om meteen over te gaan op de behandeling met trastuzumab (merknaam Herceptin).
Volgens medisch directeur S. Rodenhuis wordt in eerste instantie overgegaan tot het vernietigen van mogelijke uitzaaiingen. Dat lukt in de helft van de gevallen. Pas als gebleken is dat de uitzaaiingen terugkomen, wordt overwogen over te stappen op de behandeling met trastuzumab.