Binnenland

Nog lang niet alle relschoppers Haren berecht

HAREN (ANP) – Justitie heeft nog steeds de handen vol aan het uit de hand gelopen Facebook-feest, eind september in Haren. Vrijdag staan in Groningen opnieuw meerderjarige verdachten voor de rechter, 16 in totaal, maar het einde is daarmee nog niet in zicht. Op 6 december staat er weer een zitting gepland.

29 November 2012 15:34Gewijzigd op 15 November 2020 00:32
Foto ANP
Foto ANP

De politie heeft tot nu toe 107 relschoppers aangehouden die worden verdacht van vernielingen, plundering en openlijke geweldpleging. Zeventien meerderjarige en negen minderjarige verdachten hebben tot nu toe voor de rechter gestaan.

Twaalf van de volwassenen werden veroordeeld tot een taak- of celstraf; vier werden vrijgesproken en in een geval werd de zaak aangehouden. De zwaarste straf tot nu toe was voor een 34-jarige Groninger: hij kreeg een gevangenisstraf van 42 dagen, waarvan 26 voorwaardelijk. De man wordt gezien als een van de leiders van de rellende meute en werd al tijdens de relnacht in de boeien geslagen.

Acht van de negen kinderen die zich tot nu toe voor de rechter moesten verantwoorden, kregen een taakstraf. Een van hen kreeg een celstraf van 23 dagen opgelegd. Zeven van de veroordeelde jongeren moeten 250 euro storten in een speciaal schadefonds. Het geld uit dit fonds is bestemd voor inwoners van Haren die gedupeerd zijn door de rellen. Ook een aantal veroordeelde volwassen relschoppers moet 500 euro in het fonds storten. Omdat de relschoppers tot 1 juli volgend jaar de tijd hebben het geld over te maken, is het fonds nog leeg, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Wat het OM betreft moeten alle relschoppers in de buidel tasten.

De politie gaat ervan uit de komende tijd nog meer aanhoudingen te verrichten. Op de site van Opsporing Verzocht staan nog altijd foto’s van 23 relschoppers, van wie de politie niet weet wie het zijn.

Hoe het kon gebeuren dat een simpele verjaardagsuitnodiging van een 16-jarig meisje op Facebook zo uit de hand kon lopen, blijft voorlopig nog de vraag. Een commissie onder leiding van Job Cohen doet hier onderzoek naar maar verwacht pas volgend voorjaar met een rapport te kunnen komen. De commissie kijkt niet alleen naar de rol van politie en justitie, maar ook naar de invloed van (sociale) media.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer