Kopten voelen zich thuis in Staphorst
STAPHORST – Boven de kassa hangt een kruis en als Faiez Hanna (51) ’s ochtends de deur van zijn lunchroom La Terrasse in Staphorst van het slot draait, bidt hij kort. „Ik vraag of God binnen wil komen en of Hij wil helpen om ook vandaag ons dagelijks brood te verdienen.” Het koptische echtpaar Faiez en Nancy (40) Hanna voelt zich thuis in Staphorst. Het geloof bindt.
De ondernemende echtelieden, van oorsprong afkomstig uit Egypte, runnen sinds begin dit jaar een broodjeszaak. Uiteraard is hun lunchroom op zondag gesloten. Logisch. Dan gaat het gezin steevast naar Assen, om daar de koptische kerkdienst bij te wonen. Het zijn bijeenkomsten waar ze naar uitzien. In Nederland wonen naar schatting 7000 kopten uit Egypte.
Het echtpaar uit Meppel dat twee dochters heeft, Lisa en Roxanne, heeft het naar zijn zin in het dorp. „Regelmatig stellen klanten mij een vraag over het kruis dat hier hangt. Dan heb je al snel een leuk gesprek over het geloof. De mensen hier zijn vriendelijk en respectvol. Vaak bidden ze even voordat ze gaan eten, ook in onze zaak. Dat is mooi om te zien.”
De Egyptische christen maakt een broodje klaar. Voordat hij zijn tanden erin zet, sluit hij even zijn ogen. „Geloven betekent voor mij de Bijbel navolgen. Je kunt in mijn ogen niet allerlei dingen uithalen en vervolgens naar de kerk gaan. Het geloof moet je vooral in de praktijk brengen.”
Faiez werkt al jaren in de horeca. Het was zijn droom om een eigen bedrijf te hebben. Op een dag reed hij door Staphorst en zag hij dat er een pand aan De Bergerslag te huur was. Er was een klik. De beslissing was snel genomen. Belegde broodjes, pizza’s, Faiez en Nancy Hanna maken alles wat mensen lekker vinden. Dat ze in Staphorst terechtkwamen, is volgens het echtpaar geen toeval. „God leidt ons op onze levensweg. Daar zijn wij van overtuigd. Waar wij ook gaan, God gaat met ons mee. We snappen niet altijd wat Hij bedoelt, maar ons leven is in Zijn hand.
Wat in de Bijbel staat is de pure en eerlijke waarheid. Diep vanbinnen beseffen we dat, voelen we dat. We begrijpen dat veel mensen in Staphorst dat ook vinden. Dat is fijn. We willen leven naar de Bijbel. Simpelweg goed doen. Wij hebben dezelfde Bijbel als de christenen in Nederland en we geloven precies hetzelfde. God is liefde. Hij gaf Zijn Zoon voor ons. Jezus hing met open armen aan het kruis.”
Faiez staat in zijn keuken. Hij spreidt zijn armen. De spatel waarmee hij de kipfilet keert, wijst omhoog. „Welke God opent Zijn armen voor iedereen?”
Eenendertig jaar geleden trok Faiez naar Nederland om een beter bestaan op te bouwen. Zijn vrouw volgde dertien jaar geleden. „Nederland is ons thuis geworden.”
Het echtpaar maakt zich grote zorgen over de toestand in zijn geboorteland. Ze volgen het nieuws ook in hun zaak, via een klein computertje. Thuis stemmen ze de televisie vaak af op een Egyptische zender. Koptische christenen in Egypte hebben het zwaar. „Sinds de revolutie is het niet beter geworden, al was dat wel onze hoop. Onze broeders en zusters worden nu nog meer vervolgd en gediscrimineerd dan vroeger. Wat er moet gebeuren? Egypte heeft liefde, vergeving en respect nodig. De mensen die de kopten vervolgen, moet je vergeven, want je dient de Bijbel na te volgen. Niet discrimineren, maar in gesprek gaan en begrip kweken. Jezus is als baby in Egypte geweest, toen Hij met Jozef en Maria op de vlucht was voor Herodes. Toen heeft Hij dit land gezegend. Had Hij dat niet gedaan, dan waren er nu helemaal geen christenen meer geweest. Zo groot is God.”