NPV start meldpunt niet-gemelde euthanasie
De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) start woensdag een meldpunt waar mensen terechtkunnen met vermoedens van niet-gemelde euthanasie. Dat blijkt uit een opinieartikel van directeur dr. R. Seldenrijk dinsdag in deze krant.
Artsen dienen aan regionale toetsingscommissies te melden dat zij euthanasie hebben toegepast op een terminale patiënt die daarom heeft verzocht. Iets meer dan de helft van de artsen (54 procent) meldde in 2001 de euthanasie of hulp bij zelfdoding, zegt het officiële meldingspercentage. De NPV komt echter op 27 procent uit.
De actie van de NPV is een reactie op een oproep van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) vorige week om gevallen waarin (gewetens)bezwaarde artsen weigeren door te verwijzen als een patiënt daarom vraagt. „Ik zie het niet als reactie, want dat is oorlogstaal, maar als een logisch gevolg van de uitlating van de regionale toetsingscommissie vorige week dat er inderdaad een grijs gebied is”, aldus Seldenrijk desgevraagd.
De NPV heeft een nieuw e-mailadres (euthanasie@npvzorg.nl) geopend voor de vermoedens van niet-gemelde euthanasie. Verder kunnen mensen per post met hun vermoedens bij de NPV terecht. Seldenrijk heeft liever niet dat mensen telefonisch reageren. „Ik vrees dat we hier dan dichtslibben. Ik denk dat er heel wat mensen zullen reageren.”
Overigens wil Seldenrijk in het volgende contact met directeur drs. R. Jonquière van de NVVE de verwarring rond de term ”terminale sedatie” wegnemen. Daarbij wordt door onthouding van vocht het bewustzijn van een stervende patiënt verminderd, waarna de patiënt een natuurlijk dood sterft. „Deze vorm van sedatie is dus géén euthanasie en mag ook niet als zodanig worden misbruikt”, aldus Seldenrijk in het opinieartikel.
voetnoot (u17(Zie ook pag. 19: ”Toetsing van ieder sterfgeval uiterst zinvol”.