Binnenland

Steden bezorgd om stilvallen vernieuwing

DEN HAAG (ANP) – De grote steden in Nederland zijn bang dat de stedelijke vernieuwing onder leiding van het nieuwe kabinet stil komt te vallen. Dat schrijft het G32 stedennetwerk, de groep waarin de steden zijn verzameld, maandag in een brief aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

12 November 2012 13:00Gewijzigd op 15 November 2020 00:13

De afgelopen 10 jaar zijn in Nederland veel oude wijken opgeknapt. „Maar we zijn nog niet klaar”, zegt Jop Fackeldey, voorzitter van de G32. „We zijn in feite halverwege. Nu er vanwege de economische crisis minder geld beschikbaar is, zie je dat projecten om de oude wijken en buurten op te knappen vertragen of zelfs stilvallen.”

De G32 reageert op een onderzoeksrapport van Bureau ABF Research naar de behoefte aan stedelijke vernieuwing. Uit dit onderzoek blijkt volgens de G32 dat stedelijke vernieuwing niet af is, dat er nog een grote behoefte is aan woningen en dat stedelijke vernieuwing geld kost.

„Het blijft daarom nodig te investeren in onze steden om te voorkomen dat we onleefbare wijken en buurten krijgen”, aldus Fackeldey. „Daarvoor is het echter wel nodig dat met name de corporaties, die in heel veel wijken actief zijn, ook kunnen investeren. Wij zijn van mening dat met het nieuwe regeerakkoord vele corporaties deze ruimte niet krijgen.”

De huidige 34 gemeenten van de G32 zijn: Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, ’s-Hertogenbosch, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Schiedam, Sittard-Geleen, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer