Urnen uit Romeinse tijd ontdekt in Veense klei
VEEN – In de vette rivierklei van het Land van Heusden en Altena zijn twaalf urnen uit de Romeinse tijd gevonden. De potten met daarin resten van gecremeerde mensen dateren vermoedelijk uit de tweede eeuw na Christus.
Hoe oud de mensen in Veen in de Romeinse tijd werden, moet komende maanden duidelijk worden als de gevonden resten in Leiden worden onderzocht met de zogenaamde C14-dateringsmethode.
De urnen kwamen dit voorjaar tevoorschijn bij archeologisch bodemonderzoek in verband met de aanleg van de nieuwe woonwijk De Eng. Woningcorporatie Woonlinie uit Zaltbommel gaat op de locatie aan de noordkant van Veen 160 huizen bouwen.
In 2008 waren bij proefboringen in de oeverwal aan de afgedamde Maas woonresten of een grafveld uit het begin van de jaartelling gevonden. Om hierover meer duidelijkheid te krijgen, gingen archeologen van Ingenieursbureau Oranjewoud dit voorjaar aan de slag. Op verzoek van de gemeente Aalburg werd ook de archeologievereniging van het Land van Heusden en Altena betrokken bij het veldwerk.
Om de opgraving niet te verstoren werd de vindplaats lange tijd geheimgehouden. Volgens John Kollen van de archeologievereniging was dat nodig, omdat liefhebbers anders ’s nachts naar de plek zouden komen. „En die kijken niet zo nauw. Ze zetten een lampje op hun hoofd, graven alles af en nemen wat ze vinden mee naar huis.”
Iedereen zou zijn mond houden tot het dateringsonderzoek komend voorjaar naar verwachting zou zijn afgerond. Maar de archeologievereniging heeft uiteindelijk toch voor haar beurt gepraat door vragen van Omroep Brabant te beantwoorden over de vondsten, zegt de gemeente deze week in een persbericht, dat in samenwerking met Woonlinie en Oranjewoud is opgesteld.
De graafwerkzaamheden vonden plaats op zo’n 100 meter afstand van de hervormde kerk aan de Grotestraat, waar de oeverwal nog steeds duidelijk herkenbaar is. Het grafveld ligt op de top van die wal. Naast het grafveld werden ook resten aangetroffen van een grote greppel met laatmiddeleeuws afval.
Mogelijk heeft het ontstaan van de middeleeuwse vuilnisbelt te maken met de bouw van het eerste kerkgebouw op deze plek. „Dit vermoeden wordt versterkt doordat er ook fragmenten natuursteen, waaronder tufsteen, zijn aangetroffen in de genoemde greppel”, meldt het persbericht.
Waarschijnlijk zijn er meerdere Romeinse overblijfselen in en rond Veen aanwezig. De opgraving zelf is inmiddels al geschiedenis. Het terrein is inmiddels bedekt door de ontsluitingsweg naar de nieuwbouwwijk.