Liveblog: De storm steekt op
AMERSFOORT – Wat zijn de gevolgen van de koers die het nieuwe kabinet van VVD en PvdA heeft ingezet voor gezinnen, scholen en kerken? Tijdens de bezinningsavond ”De storm steekt op. En u slaapt?” proberen opinieleiders en predikanten uit de gereformeerde gezindte de zaken scherp te krijgen. In dit liveblog een verslag van de avond. Meepraten kan via Twitter: #stormsteektop .
Aanmelden voor de denktank kan via het mailadres stormsteektop@gmail.com .
22.22 uur: Liveblog gesloten – De redactie sluit het liveblog. De uitzending is terug te kijken in het archief van de Reformatorische Omroep. Lees vrijdag ook het verslag in het Reformatorisch Dagblad.
22.20 uur: Sluiting – Ds. Kieviet sluit de avond af met gebed.
22.09 uur: Dankwoord – RD-hoofdredacteur W.B. Kranendonk bedankt de sprekers en alle medewerkenden.
21.59 uur: Denktank – Vraag: Er zijn al zoveel platforms, of noem het denktanken. Hoe gaat de nieuwe denktank de bouwvakker in de keet bereiken? Ds. Visscher: Het probleem zit niet in de wereld om ons heen. Het probleem zit in ons. Er valt iemand in het water, en we staan er als keurmeesters om heen. Weer een nieuwe wet, dat geeft wat golfjes, en we gaan over tot de orde van de dag. Zo is het klimaat geseculariseerd. En wij waren bezig met onze kerkelijke en huiselijke zaken. Wie maakt zich nou druk om een weigerambtenaar? Een denktank is belangrijk om onszelf wakker te maken. Er moeten jongeren en ouderen het land in om voorlichting te gaan geven. Niet om overreactie te bewerkstelligen, maar de mensen moeten weten van de geestelijke strijd die aan de gang is. Daar merk ik te weinig van, het besef is er niet. Hoe dat moet, dat kan me niet schelen, als het maar gebeurt.” Spruyt: „Ik vind het een uitstekend idee. Niet om dat er zonodig weer een club moet komen. Er is een lacune. We zitten niet te wachten op politiek activisme. Dat is er genoeg. Maar waar je ook komt, je merkt een soort diffuse onzekerheid bij mensen. Wat is er precies aan de hand, en hoe kunnen we er ons tegen teweerstellen? Dat kan door een soort christelijke maatschappijleer voor ouderen te organiseren. Ook voor bouwvakkers. Voor mensen die gestudeerd hebben, of voor hen die dat niet hebben.”
21.50 uur: Kerkelijke verdeeldheid – Vraag: In hoeverre hindert de kerkelijke verdeeldheid ons het goede voorbeeld te geven in de maatschappij? Spruyt: „De verdeelheid van de kerken verhindert een eensluidend getuigenis. Rond de protesten tegen homohuwelijk betoogden verschillende predikanten het tegenovergestelde. Dat werkt niet mee. Als de kerk in het publieke spreken niet eensluidend getuigt, is dat niet sterk.”
21.46 uur: De grens is bereikt – Vraag: wordt het niet eens tijd te zeggen: we kunnen niet verder, hierin kunnen we niet meer in meegaan, bijvoorbeeld in het geven van homolessen. Ds. Kieviet: „Mozes en Aäron zeiden nee tegen farao, we doen het niet. Dat is een weg van het gebed. De drie vrienden van Daniël weigerden ook te gehoorzamen, het ging zelfs door het vuur heen. Dan moet er in onze kring nog wel wat gebeuren, als het door het vuur heen moet.” De Potter: „Ik denk dat we daar nog ver vandaan, als ik dat vergelijk met bijvoorbeeld christelijke schoolleider in Oosteuropese landen. Die mannen worstelen pas echt om invulling te geven aan hun christelijke indentiteit.”
21.44 uur: Gebrek aan predikanten – Vraag: hoe kunnen kerken vormend bezig zijn in kerkverbanden waar een gebrek aan predikanten en ambtsdragers is? Ds. Visscher: „Predikantentekort kan een aspect zijn. Maar iedereen, ambtsdrager en gemeentelid, kan er op zijn eigen plaats met de eigen gegeven talenten invulling aan geven.”
21.35 uur: Voelen wij ons niet teveel thuis in de zuil? – Vraag vanuit de zaal: „Voelen wij ons niet teveel thuis in de zuil? Het leven is disco, seksualiteit, criminaliteit. Hoe maken we jongeren weerbaar?” De Potter: „Begeleide confrontatie is absoluut ook taak voor school. Dat is geen eenvoudige taak. De moeilijkheid is bijvoorbeeld dat de gezindte zo divers is. Dan gaat het bijvoorbeeld over het gebruik van het mobieltje. Sommige kinderen hebben geen mobiele telefoon, kijken geen films en zitten niet op internet. Anderen zien veel te veel. Het is moeilijk om de juiste maat te vinden bij begeleide confrontatie.”
21.30 uur: Forumdiscussie –Na de pauze is er een forumdiscussie onder leiding van RD-journalist Addy de Jong. Vragen via Twitter (via #stormsteektop) worden ook meegenomen.
21.06 uur: Pauze – Het is nu pauze.
21.05 uur: Niet slapen – Ds. Kieviet: „Ik wens u toe waakzaam te zijn en niet te slapen, en ik wens u toe de hoogste toevlucht te nemen tot de Heere.”
21.00 uur: Geen veilige plaats – Ds. Kieviet: „Zou het kunnen dat we vaak selectief verontrust zijn? Voorbeeld: SGP en de vrouwen versus plaats en rol van onze vrouwen in het dagelijks leven. Zou het kunnen zijn dat veel van onze gezinnen niet zijn wat ze moeten zijn: een veilige plaats en een plaats van geborgenheid, een plaats van toerusting en gebed, een plaats van het zoeken van de Heere, een kerkje in de kerk?”
20.57 uur: Geen huilverhaal – Ds. Kieviet wil geen huilverhaal ophouden, er kan nog steeds veel goeds plaatsvinden. „Maar er staat druk op bijbelgetrouwe, christelijke normen en waarden.” Mozes en Aäron stonden voor de troon van farao, tachtigers. „Deze oude mannen reageerden resoluut en onverbiddelijk: nee, farao, je zult onze gezinnen niet hebben. Dat zeiden ze in geloof. Kernvraag is of de grootste bedreiging voor het gezin in de reformatorische achterban, niet de achterban zelf is.”
20.55 uur: Zorgen – Ds. Kieviet schetst een aantal zorgen: „De kinderbijslag wordt verlaagd, schoolboeken moeten zelf worden betaald, echtscheiding wordt gemakkelijker gemaakt wanneer er geen minderjarige kinderen zijn, er wordt ingezet op arbeidsparticipatie van beide ouders, de arbeidskorting wordt verminderd. De christelijke handreiking binnen gezin, familie of dorp zal nog meer onder druk komen te staan. Het is wel duidelijk dat deze maatregelen grote gevolgen zullen hebben voor gezinnen, vooral wanneer er sprake is van ziekte, een beperking of eenoudergezinnen.”
20.48 uur: De gevolgen voor gezinnen – Ds. J. M. J. Kieviet, predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Dordrecht, houdt een referaat over de gevolgen voor de gezinnen. Hij spreekt over de tactiek van farao, de koning van Egypte, in Exodus 20: Verdeel en heers. „Bruggen slaan, is het motto van het kabinet Rutte II. Tussen arm en rijk, tussen jong en oud, tussen stad en dorp. Maar wat ik pijnlijk mis, is de brug tussen aandacht voor het individu enerzijds en het gezin anderzijds. Ik zie ook geen brug tussen huwelijk en gezin.”
20.46 uur: De Heere regeert – De Potter: „Oprichters reformatorisch onderwijs hebben scholen gesticht vanuit het besef dat de Heere regeert. En dat is een heel grote troost.”
20.40 uur: Bekostiging onderwijs – Onderwijs kost zo’n 7000 euro per kind. De Potter: „Het is niet zo gemakkelijk om dat zelf te realiseren, mocht de overheid afhaken. Particulier- en thuisonderwijs is ook niet eenvoudig. De beste weg is om op de reguliere en huidige manier ons onderwijs gestalte te geven. Dat zal spanningen met zich meebrengen. We moeten vragen beantwoorden: wat is opgeefbaar, wat is onopgeefbaar. Daar zijn we als scholen, gezinnen en kerken niet goed op voorbereid. Maar boven alles: het reformatorisch onderwijs heeft perspectief. Dat begint niet op school, maar thuis. Het gezin is cruciaal voor vorming en toerusting van jongeren.” Wat ook moet: „De beste mensen uit onze gezindte voor de klas. En als onderwijs hebben we de beste boodschap voor jongeren: we kunnen alles vertellen wat we willen in onze klaslokalen, te beginnen vanuit Gods Woord.”
20.38 uur: Benoemingsbeleid scholen – Leraren en conciërges wordt gevraagd de bijbelse boodschap te onderschrijven. De Potter: „Maar is dat wel echt altijd zo? Het perspectief van een toekomst voor het reformatorisch onderwijs zit ‘m in de man of vrouw voor de klas, zelfs als lesmethodes seculier worden. Maar kiezen de beste kandidaten uit de gereformeerde gezindte wel voor het onderwijs?”
20.35 uur: Vanzelfsprekendheid – De Potter: „Het zou goed dat de vanzelfsprekendheid eruit gaat, en het wonder er weer in komt. Hoe lang zullen we reformatorisch onderwijs nog houden? Dat hangt meer van onszelf af, dan van de overheid. De overheid waardeert reformatorisch onderwijs.”
20.32 uur: De gevolgen voor scholen – Drs. W. J de Potter, voorzitter van het College van Bestuur van het Hoornbeeck College, spreekt over de gevolgen voor de scholen. „Zeker als reformatorisch onderwijs kunnen we onze zegeningen tellen. Vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten zijn we gezegend. We mogen eigen beleid voeren en we worden voor 100 procent gefinancierd door onze eigen, seculiere overheid.”
20.30 uur: Vluchtelingen – Ds. Visscher: „Kerk en land hebben de taak om om te zien naar de broeders en de zusters uit andere landen. We mogen asielzoekers niet zomaar aan de kant zetten. Wat mij betreft mag de post van ontwikkelingssamenwerking op 0 gezet worden, als we Woord & Daad dan maar ruimschoots van middelen voorzien. Het gaat om Gods wereld, de aarde is des Heeren.”
20.28 uur: Vrij land – Ds. Visscher: „We leven in een vrij land, en we hebben veel gekregen. Daar zitten inderdaad schaduwkanten aan. Maar laten we wat we hebben, trachten te behouden. Ik wens m’n gehandicapte dochter van 26 van m’n levensdagen niet te brengen naar een seculiere instelling.”
20.24 uur: Nieuwe hemel en nieuwe aarde – Ds. Visscher: „De kerk heeft tot taak om te zeggen dat de Koning van de Kerk met ons zal zijn tot aan het einde van deze wereld. En ook: de blik mag gericht zijn op de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.”
20.22 uur: Zelfbeschikking – Zelfbeschikking, een mooie gedachte wellicht, maar wat moeten eenzame mensen in verzorgingstehuizen daarmee, vraagt ds. Visscher zich af? „Kerkleden hebben in dezen een taak in deze seculiere wereld.” Ds. Visscher roept op tot gebed voor de overheid. „Ook dit kabinet is onze overheid.” Nederland heeft bidders nodig, de kerken hebben ook bidders nodig, betoogt de predikant. „Is er in onze binnenkamer nog ruimte om voor land, volk, kerk en overheid te bidden?”
20.20 uur: Er komt meer en meer op de kerken af – Ds. W. Visscher: „We hebben een schat in aarden vaten. Zien uw buren dat aan u?” Tweede taak van kerk is toerusting. „Leden van de kerk moeten op kerk kunnen terugvallen. Er komt meer en meer op de kerken af.”
20.14 uur: De gevolgen voor de kerken – Ds. W. Visscher, predikant van de gereformeerde gemeente in Amersfoort, spreekt over de gevolgen voor de kerken. Het regeerakkoord bevat volgens hem nuttige zaken: besparingen, bezuinigingen, belastingverhogingen, milieudoelen. „Als je een dubbeltje hebt, kun je geen kwartje uitgeven.” Maar er zijn ook zorgen, en wat moet het antwoord daarop zijn vanuit de kerken? „Gelijkheid, emancipatie, doorgevoerd individualisme. Grote groepen weten niet meer van God en gebod. De kerk is geroepen Gods waarheid duidelijk te maken aan de eigen leden, maar ook in de samenleving, in begrijpelijke taal, in ronde Hollandse termen, met woorden en met daden.”
20.10 uur: Vroom voor God, dapper voor de mensen – Oproep van Spruyt: „Waar we heen moeten: vroom voor God, dapper voor de mensen. In de kerken, in gezinnen, op scholen, in die volgorde. Wat mij betreft komt er een nieuwe denktank die de vorming ondersteunt.”
20.06 uur: Vechten met een Jehu’s ijver– Spruyt: „De zuil is niet op consequenties voorbereid, omdat de zuil een grote schaduwzijde heeft gekend. Elke christen die zich in de eigen groep terugtrekt, leidt schade aan zijn ziel. Geloof loopt gevaar te verworden tot een sociale code. Daar zijn we voor gaan vechten met een Jehu’s ijver. Bovendien: de zuil zit ook in ons hoofd. We zijn niet meer in staat ons geloof uit te werken in een levens- en wereldbeschouwing. We hebben een eigen wereld gecreëerd die haaks staat op de opdracht van Christus: wel in de wereld, niet van de wereld.”
20.03 uur: Overvallen door gevoel van ongemak. – Spruyt: „We kunnen ons afvragen in hoeverre er schuld bij onszelf ligt. Denk aan materialisme en kerkelijke verdeelheid. En nu worden we overvallen door een gevoel van ongemak. We zijn een beetje blind geweest voor de storm die ons nu hinderlijk in het gezicht blaast.”
20.00 uur: Wat nu voor de deur staat, gaat verder – Onze samenleving is nadrukkelijk post-christelijk, aldus Spruyt. „Wat nu voor de deur staat, gaat verder dan we tot nu toe hebben meegemaakt. De politieke agenda van vandaag zegt dat er geëmancipeerd moet worden.”
19.57 uur: Geen spelregels meer –Nederland kent geen spelregels meer, betoogt Spruyt. Nou eentje dan: „Gij zult niet discrimineren.” Iedereen is vrij, iedereen heeft het recht om over zijn eigen leven te beschikken. Zo gauw de zelfbeschikking van vrouwen, homo’s, kinderen of dieren in het gedrang komt, moeten rechten worden ingeperkt, aldus Spruyt.
19.55 uur: ”Hoe is het zover gekomen?” – Dr. Bart Jan Spruyt probeert een antwoord te geven op de vraag hoe het zover is gekomen. „VVD en PvdA hebben ideologische veren afgeschud. Noem het sociaal liberalisme. Iedereen een beetje liberaal, en iedereen vindt dat overheid een beetje het schild moet zijn voor de zwakken. Nederland is een seculiere eenpartijstaat geworden.”
19.43 uur: Sandy – Kranendonk haalt orkaan Sandy aan, en ook de storm die een paar dagen later woedde. De schade bij de tweede storm was groter. Dat beeld past volgens hem goed bij de situatie waarin Nederland zich bevindt. Thema “De storm steekt op”, is dat niet wat te dramatisch? Nee, aldus Kranendonk. „Iedereen zal kille seculiere wind gaan voelen.” Christenen zeggen: het zal wel meevallen, want het viel in de jaren negentig ook wel mee. Kranendonk: „Toen waren er uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de gewetensbezwaarde ambtenaar. Dat is nu voorbij.” Hij refereert in dit verband aan een gedeelte uit de profeet Ezechiël, en wil waken voor hoogmoed. „Misschien is het kwaad binnen de kerken nog wel groter dan daarbuiten.” Maar ook: „De Heere regeert, Hem loopt het niet uit de hand.” De aanwezigen zingen vervolgens psalm 56 vers 2: Maar word’ ik ooit met bange vrees belaan, Dan zal op U mijn vast betrouwen staan.
19.34 uur: Opening – De opening van de avond wordt verzorgd door W.B. Kranendonk, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad. Deze krant is ook de organisator van deze avond. De aanwezigen zingen psalm 56 vers 1: Gena, o God, bescherm mij door Uw hand.
19.20 uur: Eerste reacties op Twitter – Op Twitter zijn de eerste reacties al te lezen: Het heeft wat dubbels om hier #stormsteektop te bespreken, terwijl in Israel de raketten over en weer vliegen #nietallesrelativeren. Aldus Martin Holleman. Jan Mark ten Hove zegt: Steekt de storm nu pas op, of is die in de jaren ‘60 al opgestoken en vanaf de jaren ‘90 doorgeraasd? #stormsteektop
19.15 uur: Sprekers – Dr. B. J. Spruyt zal spreken over ”Hoe is het zover gekomen?”, ds. W. Visscher, predikant van de gereformeerde gemeente in Amersfoort, spreekt over de gevolgen voor de kerken. Ds. J. M. J. Kievit, predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Dordrecht, houdt een referaat over de gevolgen voor de gezinnen, en drs. W. J de Potter, voorzitter van het College van Bestuur van het Hoornbeeck College, over de gevolgen voor de scholen.
19.10 uur: Ruim 600 aanmeldingen – Ruim 600 personen hebben zich aangemeld voor de avond die wordt gehouden in de aula van het Hoornbeeck College in Amersfoort. Via een videoverbinding kan nog een tweede zaal worden bijgetrokken.
19.07 uur: Van der Staaij – SGP-leider Kees van der Staaij hoopt aanwezig te zijn.
19.00 uur: Reformatorische Omroep – De Reformatorische Omroep verzorgt de uitzending van deze avond. Nog meer omroepen gaven aan naar Amersfoort te komen: de EO en waarschijnlijk ook de NCRV.
Nieuwsbericht
Het Reformatorisch Dagblad houdt op donderdag 15 november 2012 een bezinningsavond naar aanleiding van het nieuwe regeerakkoord. Thema van de avond is ”De storm steekt op. En u slaapt?”
Aanmelden voor de avond kan niet meer, de zaal is volgeboekt. U kunt de avond wel volgen via www.rd.nl/bezinningsavond .
Meepraten kan via Twitter via #stormsteektop
De avond heeft plaats in de aula van het Hoornbeeck College in Amersfoort en begint om 19.30 uur; de toegang is gratis.
De avond wordt ook uitgezonden door de Reformatorische Omroep, en is live te volgen op www.rd.nl/bezinningsavond .
Op deze avond wordt ingegaan op de gevolgen die de Paarse koers van het nieuwe kabinet zullen hebben voor gezinnen, scholen en kerken
Dr. B. J. Spruyt zal spreken over ”Hoe is het zover gekomen?”, ds. W. Visscher, predikant van de gereformeerde gemeente in Amersfoort, spreekt over de gevolgen voor de kerken. Ds. J. M. J. Kievit, predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Dordrecht, houdt een referaat over de gevolgen voor de gezinnen, en drs. W. J de Potter, voorzitter van het College van Bestuur van het Hoornbeeck College, over de gevolgen voor de scholen.
Onder leiding van Addy de Jong, politiek redacteur van het Reformatorisch Dagblad, is er een forum.
Aanmelden voor de avond kan hier.