„Christelijke mening goed begin discussie”
De keuze voor een christelijk uitgangspunt hoeft geen vroegtijdig einde te betekenen van de discussie met collega’s en beroepsbeoefenaren die vanuit een ander uitgangspunt werken. Deze keuze kan juist een goed begin zijn.
Deze opmerking plaatst prof. dr. ir. H. Jochemsen vrijdagmiddag tijdens het uitspreken van de rede waarmee hij het lectoraat ”Ethiek van de zorg” aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) aanvaardt. De CHE bezit met de christelijke hogeschool De Driestar in Gouda en de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle drie lectoraatsposten. De andere twee worden bezet door respectievelijk drs. A. de Muynck (De Driestar) en prof. dr. R. Kuiper (Zwolle).
Zorgverleners lijken hun identiteit en hun status meer te ontlenen aan hun vaardigheden dan aan hun ethische gerichtheid op het lenigen van nood, waarschuwt Jochemsen. „Daardoor bestaat het voortdurende gevaar dat professionele hulpverlening te zeer door een technische benadering wordt overheerst. Dit komt de kwaliteit van de hulpverlening niet ten goede.”
Deze tendens wordt nog versterkt door de politieke wens om de kosten van zorg en welzijn te beheersen en door een eenzijdige invulling van op ervaring gebaseerde studies om de kosten te beheersen, aldus de nieuwe lector. Daarom is het volgens hem goed dat hulpverleners ethisch gericht zijn en zich moreel vormen.
Jochemsen verantwoordt op welke manier hij toekomstige beroepsbeoefenaars hoopt te vormen. Hij wil dit doen „vanuit de levensbeschouwelijke en professionele traditie, vanuit de eigen ervaring en de verwerking daarvan en vanuit de leiding van God in het geloof door Zijn Woord en Geest.”
Daarbij spelen ook de verantwoordelijkheden van de professional (zijn plichtethiek), het doel van de hulpverlening (de doelethiek), en de persoon van de hulpverlener een grote rol, aldus Jochemsen.