Nieuw type havo en vwo in Utrecht
Utrecht krijgt volgend schooljaar een nieuwe vorm van havo/vwo-onderwijs. Leerlingen van de nieuwe school krijgen de traditionele leerstof in een ingedikte vorm aangeboden en gebruiken de tijd die hierdoor overblijft om persoonlijke en maatschappelijke vaardigheden te ontwikkelen en te werken aan de eigen interesses.
Volgens projectleider D. Drossaert maakt dat de school, in combinatie met de sterk individuele gerichtheid van het onderwijs, uniek in Nederland.
De nieuwe school kent geen traditionele schoolvakken, maar biedt twee leergebieden aan: natuur en maatschappij, aangevuld met moderne vreemde talen en wiskunde. De leerlingen werken in kleine groepen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo aan taken. Bij die taken gaat het niet alleen om het verwerven van kennis, maar ook om de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden.
De nieuwe openbare school, genaamd UniC, is een voortvloeisel van het Masterplan Voortgezet Onderwijs van de gemeente Utrecht. Dat plan is bedoeld om de kwaliteit van het voortgezet onderwijs in Utrecht te verbeteren en een halt toe te roepen aan de zogenaamde witte vloed. Dat is het verschijnsel dat witte leerlingen wegtrekken naar witte scholen buiten de stad, waardoor zwarte scholen in de stad steeds zwarter worden. De domstad heeft als gevolg daarvan maar één openbare scholengemeenschap voor havo en vwo. Die school staat in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn.
UniC moet ouders ertoe overhalen hun kinderen weer in Utrecht naar school te sturen. Bovendien speelt de nieuwe school volgens Drossaert in op de toenemende behoefte aan vernieuwende vormen van onderwijs die beter aansluiten op de eisen die de maatschappij tegenwoordig stelt. De leerlingen halen in vijf tot zes jaar een havo- of vwo-diploma of een havo-diploma met vwo-certificaten.
UniC hoopt volgens Drossaert volgend schooljaar met 75 leerlingen te beginnen, maar meer of minder kan ook. Vanuit Utrechtse basisscholen is volgens Drossaert al positief op het nieuwe schooltype gereageerd.