Binnenland

Hype Hamingen om halve waarheid: dorp niet helemaal te koop

HAMINGEN – „Normaal gesproken zie je hier alleen mensen op zondagmiddag als het mooi weer is. Moet je nu eens kijken.” Het complete dorp zou te koop zijn. De halve waarheid, verzonnen door een creatieve makelaar, zorgt voor een hype.

Eelco Kuijken
27 October 2012 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 23:57
Het dorpje Hamingen in de gemeente Staphorst. Een groot deel staat te koop: drie boerderijen plus erf, een wat moderner pand en een fraaie moestuin. Vraagprijs: 1,35 miljoen euro. Foto ANP
Het dorpje Hamingen in de gemeente Staphorst. Een groot deel staat te koop: drie boerderijen plus erf, een wat moderner pand en een fraaie moestuin. Vraagprijs: 1,35 miljoen euro. Foto ANP

Een inwoner van Hamingen, een terpgehucht van zes boerderijen in de noordpunt van de gemeente Staphorst, kijkt de enige straat in. Er staat een fotograaf, een camper stopt, fietsers stappen af.

Makelaar Harry Spans van het bedrijf Het Betere Boerenerf uit Nieuwleusen bracht het verhaal als marketingstunt de wereld in toen hij de opdracht kreeg vier van de zes panden op de terp Hamingen te verkopen. Spans is gespecialiseerd in woonboerderijen. Vier van de zes is bijna alles en dus bedacht hij de slogans ”Dorp te koop” en ”Dorp te huur”. Hij maakte er zelfs een website bij: 
www.dorptekoop.nl.

Vorig jaar haalde de makelaar ook al het nieuws toen hij een koe schonk aan iedereen die een boerderij kocht. Media wisten niet hoe snel ze naar Hamingen moesten komen. Het gehucht beleefde de drukste week in zijn 525-jarig bestaan. Wie wil er geen burgemeester worden van zijn eigen dorp?

De werkelijkheid is minder spectaculair dan de krantenkoppen doen vermoeden. Het verhaal is namelijk maar half waar. Hamingen, een oeroude terp bij het Zwarte Water, telt officieel zes boerderijen en eigenlijk horen er nog twee huizen bij die net niet op de terp staan. Vier panden staan te koop, samen voor 1.350.000 euro.

In Hamingen is al ruim dertig jaar Arta Zorg, sinds 2000 Lievegoed Zorggroep, gevestigd. Op de terp worden veertien verslaafden op antroposofische wijze opgevangen in drie woonboerderijen en een huis. Hier brengen ze de eerste weken van hun afkickprogramma door.

De opvang van verslaafden vertrekt in 2014 naar Ravenswoud in Friesland. De panden voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook renovatie is te duur en dus verhuist Lievegoed over twee jaar, waardoor de gebouwen vrijkomen. „We wilden graag hier blijven, maar dan moeten de panden opgeknapt worden en daarover werden we het niet eens met de eigenaar”, zegt manager van Lievegoed, Harold Dijkgraaf.

Lievegoed Antroposofische Zorg huurt de vier gebouwen van de Stichting Non Nobis. Zij schakelde Harry Spans uit Nieuwleusen in, die de marketingstunt van zijn leven verzon. Non Nobis (niet voor ons) beheert en verhuurt onroerend goed aan instellingen die op een maatschappelijk verantwoorde wijze een betere samenleving nastreven.

Lievegoed voldoet aan deze eis. Aan toekomstige huurders of kopers wordt die eis overigens ook gesteld.

Dijkgraaf, die al jaren met verslaafden in Hamingen werkt, verbaast zich over alle heisa. „Terwijl het feitelijk onzin is. Ik lees verhalen waarvan ik bijna van mijn stoel val. Feit is dat wij vertrekken en dat er vier panden te koop staan die gezamenlijk worden aangeboden.” Dijkgraaf is helemaal niet zo blij met alle aandacht. Zijn cliënten hebben rust nodig. „Gisteren stonden er cameraploegen en journalisten voor de deur. Gelukkig werden we van tevoren ingelicht.”

Harry Spans wrijft zich ondertussen in zijn handen. De media doken massaal op zijn verhaal.

Betere en goedkopere reclame is er niet. „Vier van de zes huizen staan te koop”, nuanceert de makelaar. „We dachten: hoe kunnen we deze objecten in deze moeilijk tijd zo goed mogelijk in de markt zetten? De slogan ”Dorp te koop” werkt, want we worden platgebeld.”

Twee van die gegadigden zijn Bert van der Zee en zijn vrouw Herma Kamp uit Leeuwarden. Ze parkeren donderdagmiddag hun busje in Hamingen en wandelen door het rustieke gehucht. Afgekomen op het nieuws. „We zijn van re-integratiebureau B&P Request en zijn op zoek naar panden om te huren. Het is hier prachtig.”

Autochtone Hamingers staan niet te juichen bij de hype. „We hebben hier ons bedrijf en we zitten niet te wachten op deze heisa. Het gaat allemaal wat ver. Wij wonen hier ook en we zijn niet te koop”, meldt een inwoonster. „Verder heb ik geen commentaar.”

Een andere buurvrouw kan er wel om lachen. „Mijn man was kwaad, want ook wij zijn niet te koop. Maar nu denken we: Ach, waait wel over.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer