Binnenland

Zalmaffaire bedreigt uniek restaurant

HEEREWAARDEN – De commotie rond de zalmproducten van de firma Foppen uit Harderwijk brengt het enige zalmrestaurant van Nederland in het Gelderse Heerewaarden in ernstige problemen. Ook leveranciers en winkels zien de omzet teruglopen.

Regioredactie
18 October 2012 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 23:48

Sinds bekend werd dat door verontreiniging van de industriezalm zeker twee mensen om het leven kwamen, is de omzet van ’t Oude Veerhuis in Heerewaarden –een restaurant uit 1875– met meer dan 80 procent teruggelopen. Dat zegt eigenaar Don Elsman. „In het weekeinde waren er twee gasten.”

Heerewaarden aan de Maas is van oudsher een dorp van zalm- en steurvissers. Die vissen kwamen tot halverwege de vorige eeuw zo veel in de grote rivieren voor, dat het officieel verboden was om huispersoneel vaker dan driemaal per week zalm voor te schotelen. In de Maas bij Heerewaarden in de Bommelerwaard is meer dan 1000 jaar op zalm gevist en zalmrestaurant ’t Oude Veerhuis deed er goede zaken.

Elsman: „We hebben nu geen vis meer uit de Maas of de Waal, maar we laten wekelijks wilde zalm uit Ierland, Schotland en Canada invliegen. Die roken we in onze achtertuin, zoals de eerste eigenaar van deze zaak ook al deed. Ook hebben we biologische Atlantische zalm, maar geen kweekzalm of Noorse zalm zoals de fabriek in Harderwijk.”

Als de consument nog lang met een boog om gerookte zalm heen blijft lopen, ziet het er voor het restaurant in Heerewaarden somber uit, denkt Elsman. „Dan moet ik sluiten of overschakelen op andere producten. Ik heb het kerstmenu al aangepast, maar dat is toch wel jammer. Dan zou bijna anderhalve eeuw kennis van zalmconsumptie in het niets verdwijnen.”

Niet alleen het enige zalmrestaurant van het land heeft last van de commotie; hetzelfde geldt voor leveranciers, groothandels, winkels en horeca.

Visproductiebedrijf Smit Vis uit Veghel heeft deze week 25 procent minder bestellingen. Een woordvoerder vindt het „logisch dat mensen zenuwachtig zijn” en daarom tijdelijk minder inkopen. „Voor ons is dat jammer, maar zoiets gebeurt ook bij verdacht vlees. Dan kiezen consumenten liever voor vis.”

Bij zalmrokerij het Urker Zalmhuys in Urk is de afname van verse zalm iets teruggelopen, zegt een woordvoerder. „Er is niets aan de hand met onze vis, we gaan ervan uit dat de ophef over een tijdje weer verdwenen zal zijn.”

Sligrozegsman Wilco Jansen ziet terughoudendheid bij inkopers. „Restauranthouders willen hun klanten een stap voor zijn. Ze willen zeker weten dat ze veilige vis kopen.” Toch is de visverkoop op de groothandelafdeling van Sligro niet gedaald. Bij de 130 filialen van EMTÉ, de supermarkten van Sligro Food Group, daalde de zalmverkoop de afgelopen weken echter met 20 procent. Nu bekend is waar de bacterie vandaan komt, toont de verkoop herstel.

Een woordvoerder van versvishandel Jan van As in Amsterdam relativeert de kwestie: „In deze tijd wordt altijd extra veel wild gegeten. Dan zakt de verkoop van vis sowieso tijdelijk in.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer