Economie

Vuilnisman en ambtenaar in pak samen in actie

Ongeveer duizend stadswachten, hoveniers, vuilnismannen in knaloranje werkkleding en gemeente– en rijksambtenaren in pak hebben woensdag in Den Haag tegen het kabinetsbeleid geprotesteerd. Onder aanvoering van de Abvakabo FNV hebben de ambtenaren en Melkertiers het atrium van het Haagse stadhuis ruim een uur bezet gehouden.

ANP
17 September 2003 15:28Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

„We zitten opgescheept met een kabinet dat maar één ding wil en dat is bezuinigingen", riep vice–voorzitster E. Snoey van de Abvakabo naar de actievoerders. „Nederland moet zo nodig het beste jongetje van de Europese klas zijn. Het kabinet wil daarbij de komende jaren 50.000 overheidsbanen vernietigen. Alsof dat de economie vooruithelpt."

Snoey stelde dat de vakbeweging best begrijpt dat in de huidige laagconjuctuur moet worden bezuinigd. Volgens de grootste vakbond in de publieke sector moeten de lasten dan wel eerlijk verdeeld worden. „De zwakste schouders krijgen nu de hardste klappen. Als u straks bij die 50.000 ontslagen zit, is de kans heel groot dat u snel op de bijstand bent aangewezen. Voordat u recht heeft op een uitkering, moet u echter eerst uw huis opeten."

CAO–onderhandelaar S. Gaastra namens de overheid benadrukte dat nog helemaal niet duidelijk is hoeveel en waar bij de overheid banen gaan verdwijnen. „Zeker is wel dat het rijk een krimpsector is en dat we het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk proberen te beperken."

Wethouder Economische Zaken B. Verkerk van de gemeente Den Haag wees erop dat er al veel ontslagen vallen in de marktsector. „Ook de overheid komt aan de beurt", waarschuwde hij. Verkerk is tevens de CAO–onderhandelaar namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij riep de vakbonden op hun verantwoordelijkheid te nemen in CAO–onderhandelingen en hun eisen te matigen, omdat anders meer banen sneuvelen.

Volgens de vice–voorzitster van de Abvakabo heeft de vakbeweging al laten zien haar verantwoordelijkheid te willen nemen. „Het kabinet moet alleen wel bereid zijn een fatsoenlijk overleg te voeren met de bonden." Volgens Snoey heeft het kabinet tot nu toe alleen een „loondictaat" op tafel gelegd. Het kabinet wil de salarissen in de publieke sector 1 procent laten achterlopen bij de ontwikkeling van de lonen in de markt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer