Zalmaffaire dreigt uniek restaurant te nekken
HEEREWAARDEN (ANP) – De commotie rond de zalmproducten van de firma Foppen uit Harderwijk brengt het enige zalmrestaurant van Nederland in het Gelderse Heerewaarden in ernstige problemen. Sinds bekend werd dat door verontreiniging van de industriezalm zeker twee mensen om het leven kwamen, is de omzet van het restaurant uit 1875 met meer dan 80 procent teruggelopen, zegt eigenaar Don Elsman. „In het weekeinde waren er twee gasten.”
Heerewaarden aan de Maas is van oudsher een dorp van zalm- en steurvissers. Die vissen kwamen tot halverwege de vorige eeuw zo veel in de grote rivieren voor, dat het officieel verboden was om huispersoneel vaker dan driemaal per week zalm voor te schotelen. In Heerewaarden in de Bommelerwaard is meer dan 1000 jaar op zalm gevist en zalmrestaurant Het Oude Veerhuis deed er goede zaken.
Elsman: „We hebben nu geen vis meer uit de Maas of de Waal, maar we laten wekelijks wilde zalm uit Ierland, Schotland en Canada invliegen. Die roken we in onze eigen achtertuin, zoals de eerste eigenaar van deze zaak ook al deed. Daarnaast hebben we biologische Atlantische zalm, maar geen kweekzalm of Noorse zalm zoals de fabriek in Harderwijk.”
Als de consument nog lang met een boog om gerookte zalm heen blijft lopen, ziet het er voor het restaurant in Heerewaarden somber uit, denkt Elsman. „Dan moet ik sluiten of overschakelen op andere producten. Ik heb het kerstmenu al aangepast, maar dat is toch wel zonde. Dan zou bijna anderhalve eeuw kennis van zalmconsumptie in het niets verdwijnen.”