Gestolen kunstwerken vrijwel onverkoopbaar
AMSTERDAM (ANP) – Gestolen kunst is vrijwel onverkoopbaar. Volgens Jop Ubbens, algemeen directeur van veilinghuis Christie’s in Amsterdam, zou het wel een heel „domme actie” zijn als de schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam zijn geroofd om er geld voor te krijgen op de markt. „Niemand wil daarmee in aanraking komen.”
De kunstwerken kunnen ook in opdracht zijn gestolen, stelt Ubbens. „Dan komen ze ergens aan de muur en zie je ze nooit meer terug.” Ook is het mogelijk dat sprake is van een soort „ontvoering van schilderijen”. „Het meest waarschijnlijke is dat ze gestolen zijn om er losgeld voor te krijgen. Door bijvoorbeeld 1 miljoen euro te vragen voor een schilderij van Matisse.”
De directeur reageert geschokt op de diefstal. „Je moet met je poten van andermans spullen afblijven.” Kunst die bij het veilinghuis wordt aangeboden, ondergaat altijd een controle. Volgens hem staat alles wat gestolen is, in computerbestanden, op internet en in catalogi. „Verder werken we samen met het Art Loss Register in Engeland, dat alles bijhoudt wat wereldwijd op de markt komt.”
Ook in Nederland is de politie bezig een databank voor gestolen kunst op te zetten, weet Ubbens. Hij pleit ervoor hier meer mankracht op te zetten om ervoor te zorgen dat geroofde werken uit musea of van particulieren niet langer ondergronds verdwijnen.
Dankzij oplettendheid van Christie’s kon onlangs nog een grote schilderijenroof bij een bejaarde vrouw uit Bilthoven in 1999 worden opgelost. In januari kreeg het veilinghuis een schilderij aangeboden dat argwaan wekte bij kunstspecialisten. De politie werd ingeschakeld die na nader onderzoek twee verdachten op het spoor kwam en vijf van de zeven gestolen kunstwerken terugvond. De schilderijen hadden toentertijd een waarde van bijna 3 miljoen gulden.