Binnenland

Afspraken met Antillen over aanpak drugskoeriers

De Nederlandse Antillen gaan de pakkans van drugskoeriers op de Curaçaose luchthaven Hato verhogen met gerichte acties. Maar om de drugskoeriers vervolgens in de voormalige Koraal Specht-gevangenis te kunnen opsluiten, zijn dertig tot veertig extra bewaarders nodig. Deze worden uit de Verenigde Staten of Nederland gehaald.

ANP
16 January 2002 10:45Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Dit is een van de conclusies van het tweedaags ambtelijk overleg tussen Nederland en de Antillen over de toenemende drugssmokkel via de Antillen naar Schiphol. De Nederlandse delegatie stond onder leiding van directeur-generaal Demmink van het departement van Justitie.

In de Curaçaose gevangenis staan cellen leeg wegens personeelstekort. De Antillen gaan onderzoeken of Amerikaans bewakingspersoneel kan worden ingehuurd. Nederland gaat na of eigen gevangenispersoneel voor dit werk kan worden ingezet. Dit heeft de Antilliaanse minister Martha (Justitie) dinsdag gezegd.

Van Nederlandse zijde is toegezegd dat de controle van Antillenvluchten op Schiphol wordt verscherpt. Verder komen op korte termijn 200 extra cellen beschikbaar.

In februari ontmoeten Martha en zijn Nederlandse ambtgenoot Korthals elkaar in Nederland voor de ondertekening van een protocol waarin de afspraken zijn vastgelegd.

De delegaties hebben ook gesproken over maatregelen op de langere termijn. De Antillen hebben aangegeven dat ze voor een succesvolle aanpak van de drugskoeriers over voldoende personeel bij douane, politie, openbaar ministerie en het gevangeniswezen moeten beschikken. Ook technische hulpmiddelen zoals de beschikking over een mole, een soort scan voor de detectie van drugs, is een voorwaarde, evenals de uitbouw van de celcapaciteit.

Martha spreekt geruchten tegen dat de Antilliaanse douane bolletjesslikkers doorlaat op dagen dat er geen cellen beschikbaar zijn. „Volstrekte onzin”, aldus Martha. „Trouwens, wij zijn het enige land ter wereld dat controleert op de uitvoer van drugs. Wij helpen Nederland zijn eigen stoep schoon te houden.” Hij wijst erop dat de Antillen jaarlijks omgerekend 14 miljoen euro besteden aan het aanhouden, berechten en opsluiten van drugskoeriers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer