Binnenland

Onderwijsveld mort

Er wordt in onderwijs geïnvesteerd, was de boodschap van het pas geformeerde kabinet Balkenende–2 afgelopen voorjaar. Maar na verschijning van de onderwijsbegroting 2004 klonk dinsdag gemor op uit het onderwijsveld.

ANP
16 September 2003 16:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Koepels voor basis– en middelbare scholen VOS/ABB, de Besturenraad en de Vereniging voor Openbaar Onderwijs hebben weinig vertrouwen in de aanpak van het lerarentekort. Minister van der Hoeven (Onderwijs) presenteerde geen nieuwe ideeën of methoden. Ze mocht er weliswaar geld in steken, maar dat bedrag valt vrijwel in het niet bij de bevriezing van de ambtenarensalarissen die ook het onderwijspersoneel treft.

Onderwijsbond AOb noemde het zelfs „volksverlakkerij" of „op zijn minst misleidend". Per saldo is er in vier jaar tijd geen sprake van een investering, maar van een bezuiniging van 500 miljoen euro, had de bond uitgerekend.

Onderwijsbond CNV en de AOB keerden zich niet alleen tegen de loonmaatregel. Ze waren net als de scholen ook boos over de bezuiniging op het achterstandsonderwijs, in een tijd dat Nederland de mond vol heeft van integratie.

De prioriteit die het kabinet aan de ontwikkeling van Nederland als Kenniseconomie geeft, werd ook met gemengde gevoelens ontvangen. Universiteiten en hogescholen reageerden positief op de investering van 19 miljoen euro in 2004, oplopend tot 185 miljoen in 2007 in het Innovatie Platform van premier Balkenende.

Maar de scholen voelden zich miskend, want nergens bleek dat middelbare en basisscholen in het platform vertegenwoordigd zijn. „Begin aan de basis", was de boodschap van de Besturenraad. Studenten vroegen zich af waarom bijvoorbeeld het ministerie van Economische Zaken niet meebetaalt, opdat wat meer geld overblijft voor de basiskwaliteit van onderwijs.

De studenten waren so wie so „woedend" of onaangenaam verrast. Niet alleen werden ze geconfronteerd met verscherpte eisen voor de studiebeurs, dinsdag verscheen ook een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) waarin werd voorgesteld de basisbeurs af te schaffen. In plaats daarvan moeten studenten in de toekomst hun beurs maar een rentedragende lening afsluiten die ze na hun studie afbetalen, stelde het CPB voor. Studentenorganisatieslening LSVb en ISO hopen maar dat staatssecretaris Nijs (Onderwijs) eerst het advies leest van de commissie–Vermeend, waar zij zelf aan hebben meegewerkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer