Binnenland

Politiek gedoe om wandelpad bij Genderen

GENDEREN – Het zo vurig gewenste ommetje in Genderen komt er wis en zeker. Ondanks alle geharrewar in de raad van Aalburg, waar portefeuillehouder J. Spuijbroek dinsdag van vier oppositiepartijen een soort motie van wantrouwen aan de broek kreeg.

André Bijl
28 September 2012 23:33Gewijzigd op 14 November 2020 23:26

De lucht betrekt boven Genderen, een vriendelijk dorp in het land van Heusden aan de boorden van de Bergsche Maas. Een man en vrouw laten hun hondje uit op de Meerstraat, even buiten het dorp. „Kijk”, wijzen ze, „hier moet dat wandelpad komen. Dwars door het land richting de Buitenstraat. Kunnen we straks mooi een ommetje maken.” Volgens het echtpaar staat een groot deel van de ruim 1700 inwoners pal achter de aanleg van het pad.

Maar dat blijkt betrekkelijk. „Komt er een wandelpad in Genderen? Geen idee. Boeit ons niet. We wandelen amper”, reageren enkele jongelui. En ook de oudere generatie zit niet te wachten op het veelbesproken ommetje. „Ach meneer, ik loop met een rollator. Wat mij betreft knappen ze het pad naar de winkels op. Daar hebben mensen van mijn leeftijd veel meer aan”, zegt een krasse vrouw die op weg is naar de Spar in de Hoofdstraat.

Toch is volgens R. van Dommelen, hoofd openbare werken van Aalburg, de behoefte aan het wandelpad volop aangetoond. „Bij het opstellen van het Integrale Dorps Ontwikkelings Plan (IDOP) heeft de dorpsraad van Genderen laten weten dat hij versterking van de recreatiemogelijkheden in en rond hun dorp belangrijk vindt.”

Probleem is dat de grond waarover het pad –lengte pakweg 750 meter– moet worden aangelegd deels eigendom is van Brabant Water en deels in het bezit is van particulieren. De waterleidingmaatschappij verleent gratis medewerking aan de realisatie van het pad.Wél moet er fors betaald worden voor het tweede deel dat aansluit op de Buitenstraat. De eigenaar wil alleen medewerking verlenen als zijn hele perceel van 50.000 vierkante meter wordt aangekocht, terwijl voor de aanleg van het pad slechts een strook grond nodig is van 2570 vierkante meter.

Het wandelpad kost zodoende 245.000 euro en de gemeente moet de rest van de grond –47.000 vierkante meter– weer zien te verkopen of verpachten. De coalitiepartijen zagen dat dinsdagavond nog wel zitten. De oppositie had meer moeite met het voorstel, met name vanwege de hoge kosten.

Koren op de molen van PvdA, VVD, Aalburgse Alliantie en Ideaalburg was dat wethouder Spuijbroek niet op alle vragen de antwoorden paraat had. Toen bleek dat er nog een andere grondeigenaar is waarmee de gemeente zaken kan doen, was het hek van de dam. Vooral ook omdat het zou gaan om een stuk grond van 1,5 hectare; nog geen derde van het perceel dat de gemeente wilde kopen.

Volgens Spuijbroek was er met die eigenaar onderhandeld, maar weigerde deze medewerking. „We hebben twee keer met hem gesproken. Hij wilde geen wandelpad over zijn land. Dan houdt het op.” Daarmee werd niet duidelijk of de eigenaar op zich bereid was om de grond te verkopen. Spuijbroek: „Dat is niet meer aan de orde geweest.”

Na een schorsing besloot Spuijbroek het voorstel in te trekken, nader onderzoek te verrichten en volgende maand met een nieuw voorstel naar de raad te komen. De oppositiepartijen ergerden zich zo aan het optreden van de wethouder dat ze een motie indienden waarin ze vroegen of een ander collegelid zich over het dossier wilde ontfermen. Daar gingen SGP, CDA, ChristenUnie en BAB niet mee akkoord. „Verstandig dat de wethouder er nog eens naar kijkt, maar de motie gaat veel te ver”, vond SGP’er C. van Gammeren.

Met het uitstel loopt het wandelpad overigens geen gevaar. „De hele raad wil dat het pad er komt. Daar bestaat geen misverstand over”, concludeerde burgemeester F. Naterop aan het eind van het debat.

Daar houden de inwoners van Genderen zich voorlopig aan vast. „Ons ommetje komt er gewoon.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer