Binnenland

Schiphol overweegt buren uit te kopen

Schiphol overweegt om bewoners van Zwanenburg en Aalsmeer die veel last hebben van geluidsoverlast, uit te kopen. De luchthaven zou dan hun huis tegen de marktwaarde opkopen en vervolgens voor een lagere prijs van de hand doen aan mensen die geen bezwaar maken.

Binnenlandredactie
12 September 2003 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:33

Een woordvoerster zei donderdag dat het gaat om bewoners van wie het huis vlak langs de start- en landingsbanen staat. „Je kunt niet beloven dat ze in de toekomst minder geluidsoverlast hebben. Dus moet je hun alternatieven bieden.”

De opkoopregeling zou bestemd zijn voor mensen die echt weg willen en die hun huis niet tegen de marktwaarde kwijt kunnen wegens de geluidsoverlast. Schiphol wil de regeling bespreken met de overheid, waarvan de luchthaven financiële steun verwacht.

Intussen blokkeerden zo’n veertig actievoerders van Milieudefensie vanmorgen rond halfzes een bouwterrein op Schiphol. Ze vrezen meer geluidsoverlast en milieuvervuiling bij verdere uitbreiding van de luchthaven. Ze sloten de toegangswegen tot de bouwput af en ketenden zich vast aan heimachines, betonmolens, graafmachines en shovels. Met de actie wilden ze de bouwwerkzaamheden bij de luchthaven een dag verhinderen.

De bezetting had plaats bij de plek waar Lounge 1 wordt uitgebreid, naast de hoofdingang van de luchthaven. De Koninklijke Marechaussee was snel ter plaatse, maar greep nog niet in. Tegen 7.00 uur werd bekend dat er vandaag niet gebouwd zou worden en dat de inmiddels gearriveerde bouwvakkers naar huis konden. Die kwamen tegen 6.00 uur bij de actieplek aan. De meesten toonden weinig begrip toen bleek dat ze het terrein niet op konden.

De actievoerders, onder wie tientallen omwonenden, protesteerden tegen groei van de luchthaven. Ze willen met de bezetting nog voor Prinsjesdag een signaal afgeven aan Schiphol en de regering dat voor hen de maat vol is.

Schiphol breidt Lounge 1 uit om het groeiend aantal vertrekkende passagiers te verwerken. Reizigers kunnen hier na het inchecken winkels en restaurants bezoeken. Het bouwterrein ligt aan de Havenmeesterweg, tegenover parkeergarage P2.

Milieudefensie stelt drie eisen aan Schiphol en het kabinet. De organisatie wil geen oprekking van de lawaaigrenzen, ook niet bij de Zwanenburgerbaan. Verder moet het lawaai worden gemeten, zowel dichtbij als ver weg, en dienen de plannen voor een zevende en achtste baan van tafel te worden geveegd.

Volgens Milieudefensie-directeur V. Dalm was de operatie niet bedoeld om reizigers te hinderen. „Onze intentie is het stilleggen van het bouwterrein. We willen Schiphol hinderen, laten zien dat de maat vol is.”

Dat stond ook te lezen op de grote spandoeken die aan de 40 meter hoge heipalen hingen. Dalm voegde eraan toe dat bewust geen ingangswegen of startbanen geblokkeerd waren. „Dat is erg gevaarlijk. Bovendien wilden we zo kort na 11 september geen discussie over veiligheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer