Kamer wil dat bankierseed echt iets voorstelt
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil dat de bankierseed die gaat gelden in de financiële sector ook echt iets gaat voorstellen en dat er gevolgen zijn voor wie de eed overtreedt. Dat zou kunnen door een tuchtcollege in te stellen, bleek maandag in een overleg met CDA-minister Jan Kees de Jager van Financiën over een pakket financiële wetgeving van het kabinet.
De PvdA vindt dat de bankierseed, een moreel-ethische verklaring waarin het belang van de klant centraal wordt gesteld, niet alleen moet gelden voor de top van banken en verzekeraars, maar voor iedereen in de financiële sector die klanten financieel advies geeft. Het nieuwe PvdA-Kamerlid Henk Nijboer pleit er ook voor dat overtreding van de eed privaatrechtelijke of strafrechtelijke consequenties heeft.
De VVD is op zich positief over de voorstellen van De Jager, maar waarschuwt voor het doorslaan van de wetgeving. Dat kan leiden tot veel extra administratie en Nederland loopt ermee in Europa „ver voor de troepen uit”, waardoor onze concurrentiepositie gevaar loopt, zo waarschuwde VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.
Andere partijen zijn daarvoor niet zo bang. De bankierseed mag „geen wassen neus” worden, zei PVV-Kamerlid Roland van Vliet. Eerder bleek volgens hem dat de financiële sector al weer „heel gauw overging tot business as usual”.
Het CDA wil dat er een tuchtcollege komt, dat bankiers zou moeten kunnen straffen als zij zich niet aan de bankierseed houden. Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum moet het college voorkomen dat de eed een „vrijblijvende exercitie” wordt en bankiers en anderen in de financiële sector hun schouders er over op kunnen halen. „Er dient dan ook wat te gebeuren op het moment dat iemand zich niet houdt aan de eed”, aldus Van Hijum.