Algemene Energieraad: Vergroening kost overheid miljarden
APELDOORN – De overheid loopt de komende jaren miljarden euro’s mis door de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.
Dat stelt de Algemene Energieraad (AER), het belangrijkste adviesorgaan van de overheid op het gebied van energievraagstukken, in een advies dat hij donderdag uitbrengt. Door de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energie loopt de overheid accijnzen mis. Ook de teruglopende gasbaten zijn een oorzaak van de dalende inkomsten voor de overheid. De overheid krijgt nu jaarlijks zo’n 35 miljard euro aan inkomsten uit fossiele brandstoffen. De AER schat in dat dit over vijf jaar met 5 miljard euro is gedaald.
De VVD en de PvdA hebben in hun coalitieonderhandelingen rekening te houden met deze inkomstenverlaging, aldus de raad. Nederland verdient relatief veel aan fossiele brandstoffen en wordt daarom extra hard geraakt door de verduurzaming, stelt belastinexpert Arjan Lejour van het Centraal Planbureau (CPB) vandaag in Het Financieele Dagblad. Het probleem is volgens Lejour dat de belastinginkomsten sluipenderwijs verminderen omdat het gaat om veel verschillende posten. Behalve accijnzen dalen de inkomsten uit energiebelasting voor zonnepanelen en de aanschafbelastingen op auto’s die steeds zuiniger worden.
Gisteren meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek nog dat de overheidsuitgaven om klimaatverandering te beperken, zijn toegenomen. De AER stelt voor om te stoppen met subsidies voor duurzame energie. Hiervoor in de plaats zou een verplichtingenstelsel moeten komen voor energiebedrijven om een minimale hoeveelheid duurzame energie op te wekken. Zowel PvdA als VVD is voorstander van zo’n stelsel.