Ds. L. W. van der Meij: Christen moet letten op de tekenen der tijden
URK – Oorlogen en geruchten van oorlogen zijn aan de orde van de dag. In het Midden-Oosten zijn toenemende spanningen. Er hangt zelfs oorlogsdreiging in de lucht. Is dat het somberen van een predikant? Ds. L. W. van der Meij: „Het is het herkennen van de tekenen der tijden zoals die door Jezus zijn voorzegd.”
De jaarlijkse ontmoetingsdag uitgaande van de Stichting Bewaar het Pand trok zaterdag in Urk zo’n 500 bezoekers. Het thema van de dag luidde ”Het einde der tijden”. Ds. L. W. van der Meij, christelijk gereformeerd predikant te Driebergen, opende de dag met het wijzen op drie o’s. „De bedoeling van deze ontmoetingsdag is drie keer o: onderwijs, opbouw en ontmoeting.
Ds. Van der Meij zei ter introductie van het dagthema, naar aanleiding van Mattheüs 23 en 24, dat elke levende christen moet letten op de tekenen der tijden. „Geruchten van oorlogen binnen een door twist en onenigheid verscheurde kerk behoren ook tot de tekenen der tijden. Daaruit blijkt dat de liefde aan het verkouden is.”
De Driebergse predikant zei dat Jezus weigerde te antwoorden op de vraag naar het exacte ogenblik van Zijn wederkomst. „Daaruit valt af te leiden dat wij niet bezig moeten zijn met berekeningen, maar dat we bereid moeten zijn om Hem te ontmoeten. Wanneer Jezus terugkomt, is niet bekend. Maar dát Hij wederkomt, is zeker. Daarom moeten we vandaag nog bekeerd zijn.”
Tot slot wees ds. Van der Meij op de toename van verdrukking en moeilijkheden voor de kerk. „Die zijn niet gering, maar ook dat mag worden gezien als voorbode van een grote toekomst. Al zijn het ontzettende pijnen, toch zijn het barensweeën, die toewerken naar de geboorte van een nieuwe hemel en nieuwe aarde.”
Na het openingswoord sprak ds. D. Heemskerk, predikant van de hersteld hervormde gemeente te Genemuiden, over Mattheüs 24: 24 tot 28. Hij verdeelde zijn toespraak in drie punten: de grote verwarring, de rechte Woordbediening en de gelovige toevluchtneming.
Volgens ds. Heemskerk is er altijd sprake geweest van strijd, vijandschap en tegenstand tegen God en Zijn Woord, maar de hevige toename hiervan is kenmerkend voor de eindtijd. „De kerk wordt niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit bedreigd, met name door een onzuivere Woordbediening. Kenmerkend voor zo’n onzuivere Woordbediening is het spreken over verlossing met weglating van de ontdekking aan zonde en schuld.”
Ds. Heemskerk volgde in zijn uitleg over de tekst: „Want alwaar het dode lichaam zal zijn, daar zullen de arenden vergaderd worden” de kanttekeningen, die hieronder de prediking van de gekruiste Christus verstaan. „Dan staat niet de mens met zijn gevoelige momenten centraal, maar de Christus der Schriften als de enige grond van behoud. De gelovigen zijn dan die ‘arenden’ die als onreine vogels, met veronachtzaming van alle minder belangrijke dingen, de toevlucht tot het offer van Christus nemen.”
In de middagbijeenkomst sprak als eerste ds. J. M. J. Kieviet, christelijk gereformeerd predikant uit Dordrecht, over ”De dagen van Noach”, als typering voor de tijd voorafgaande aan de wederkomst. „Jezus typeert de tijd voorafgaand aan de wederkomst als de dagen van Noach.” Volgens de Dordtse predikant lijkt de huidige tijd, met onbegrensde mogelijkheden van techniek en vernuft, op de tijd die aan de zondvloed voorafging. „Ook toen ging het de mensen alleen om eten en drinken en werd er schaamteloos gezondigd. Met het bouwen van de ark heeft Noach honderdentwintig jaar lang zowel de gerechtigheid als de genade Gods gepredikt. Die prediking, waarin wordt gewezen op Christus als de ”Ark der Behoudenis”, zal doorgaan tot het einde der tijden”, aldus ds. Kieviet.
Dr. A. Baars, hoogleraar ambtelijke vakken aan de Theologische Universiteit Apeldoorn, sprak over de gelijkenis van de onrechtvaardige rechter uit Lukas 18, met name over het slot: „Doch de Zoon des mensen, als Hij komt, zal Hij ook geloof vinden op de aarde?” Er zal bij de wederkomst genoeg religie zijn, maar dat is niet ‘het’ geloof. „De kerk aan het einde der tijden lijkt op de weduwe uit de gelijkenis, die onophoudelijk door blijft gaan met bedelen. Degenen die het echte geloof deelachtig werden, beseften ook hoe Jezus als de ”Overste Leidsman” hen als verloren zondaren heeft opgeraapt. Wie dicht bij de wederkomst leeft, zal ook bidden voor het toebrengen van velen. De Heere zal met dit werk doorgaan tot het einde.”