Binnenland

De Graaf wil Antillen decentraliseren

Minister De Graaf van Koninkrijksrelaties wil de Nederlandse Antillen snel decentraliseren. De macht van de centrale regering op Curaçao moet minder worden, die van de afzonderlijke eilanden meer.

Redactie politiek
11 September 2003 09:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:33

Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. De Antillen kunnen alleen goed functioneren als slechts die beleidsterreinen centraal geregeld worden die werkelijk niet op eilandniveau afgehandeld kunnen worden, vindt de bewindsman. Om de decentralisatie te bevorderen, wil hij de huidige ontwikkelingsgelden voor de Antillen, 88 miljoen euro, in een nieuw fonds storten, waarover de afzonderlijke eilanden veel zeggenschap krijgen.

Verder wil de minister een werkgroep instellen die aan hem op korte termijn advies moet uitbrengen. Het is nog niet duidelijk of de Antilliaanse regering in die werkgroep vertegenwoordigd zal zijn. Het kabinet-Godett heeft tot dusver nog niet gereageerd op het voorstel. Als het niet deelneemt aan de werkgroep, zal Nederland desnoods alleen spreken met de afzonderlijke eilandbesturen van Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Om de overheidsfinanciën op de Antillen op orde te krijgen, acht De Graaf vergaande bezuinigingen noodzakelijk. Pas als de Antilliaanse regering erin slaagt een saneringsprogramma uit te voeren kan zij eventueel extra financiële steun uit Nederland verwachten.

De Nederlandse Antillen hebben een staatsschuld van 2 miljard euro. Dat is 80 procent van het bruto nationaal product. Probleem is dat het kabinet-Godett nog steeds geen officieel regeerakkoord heeft, zodat het voor Nederland moeilijk in te schatten is of deze regering de juiste maatregelen gaat nemen.

De Graaf vindt het zorgwekkend dat de steun voor het kabinet-Godett op de Antillen steeds verder afbrokkelt. Deze week trok Bonaire zich terug uit de regeringscoalitie; twee weken geleden deed Sint Maarten hetzelfde. Premier Mirna Godett wordt nu alleen nog gesteund door haar eigen eiland Curaçao en door de kleine eilandjes Sint Eustatius en Saba.

Een delegatie van het eilandbestuur van Sint Maarten is momenteel in Nederland. Volgens de delegatie is de financiële nood op het eiland zo groot dat er eind deze maand acute betalingsproblemen te verwachten zijn. Sint Maarten ligt al enkele weken overhoop met de centrale regering op Curaçao. Nadat het eiland aankondigde geen belasting meer te zullen afdragen aan de centrale overheid, dreigde het kabinet-Godett alle betalingen aan Sint Maarten te zullen stopzetten.

De Tweede Kamer zou vanmiddag met minister De Graaf overleggen over de situatie op de Antillen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer