Huisarts wil discussie over dure behandeling
DEN HAAG (ANP) – Als het leven van een oudere patient met een paar weken verlengd kan worden, moet hij of zij dan nog een zware operatie ondergaan? Of een hele dure behandeling? Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), wil graag die discussie voeren. „Maar dan wel met mensen uit de medische wereld en niet met politici. Zij gaan daar niet over.”
In een interview met het AD zei Van Eijck donderdag dat kankerpatiënten voortaan niet altijd meer een chemokuur moeten krijgen die alleen levensverlengend is. Ook zouden ouderen niet altijd meer een nieuwe heup moeten krijgen. Volgens Van Eijck kunnen huisartsen ook aansturen op alleen pijnbestrijding. Op die manier zouden honderden miljoenen bespaard kunnen worden.
Nu krijgen kankerpatiënten bijvoorbeeld chemotherapie die de ziekte met enkele maanden vertraagt. „Dat kost 50.000 euro, terwijl het de vraag is wat de patiënt er aan heeft. Misschien moet je alleen pijn bestrijden”, zegt Van Eijck. Het is de taak van de huisarts om dat gesprek met de patiënt te voeren. „Je ziet vaak dat het totaaloverzicht in het ziekenhuis ontbreekt. Een huisarts heeft over het algemeen al jaren een vertrouwensband met de patiënt en kan dit moeilijke gesprek aangaan”, vindt de oud-politicus.
„Maar uitgangspunt blijft dat de patiënt bepaalt. Als hij of zij doorbehandeld wil worden, dan gebeurt dat.”
Seniorenorganisatie ANBO en patiëntenfederatie NPCF laten in een reactie weten blij te zijn met de discussie die door de LHV wordt aangezwengeld. „Maar leeftijd mag nooit een issue zijn. De arts en de patiënt moeten zich samen afvragen of doorbehandelen gewenst is, ongeacht of de patiënt 85 jaar of 45 jaar is”, aldus een woordvoerster van de ANBO. De NPCF voegt toe dat de essentie moet zijn: wat voegt een behandeling toe aan de kwaliteit van leven.