Jaaropeningen uni’s over toekomst en Europa
RIJSWIJK (ANP) – Op veel universiteiten staat de jaaropening komende maandag in het teken van de onderwijstoekomst of van Europa. Dertien instellingen openen dan hun academisch jaar met speeches en lezingen. Alleen de Universiteit Twente is vrijdag pas aan de beurt.
Op de Universiteit Leiden spreekt Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, over de lange weg van Nederland naar de top 5 van beste kenniseconomieën ter wereld. Ook demissionair minister Maxime Verhagen (Economische zaken, Landbouw en Innovatie) komt langs. Aan de universiteit van Maastricht buigt spreker Frans van Vught (voorzitter Netherlands House for Education & Research) zich over deze internationale onderwijsranking en de behoefte aan discussie over het Nederlandse hoger onderwijs. In Utrecht geeft demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) zijn eigen visie op het hogeronderwijsbeleid. Komende vrijdag bespreekt hoogleraar Cees Veerman op de Universiteit Twente het rendement van onderwijsinvesteringen.
In Eindhoven lijkt de toekomst al begonnen. Daar is de opening van het academisch jaar het startschot voor het compleet nieuwe, veel persoonlijkere onderwijsprogramma. „Een revolutie in onderwijs”, aldus rector magnificus en spreker Hans van Duijn. Vanaf dit jaar kunnen studenten zich zowel specialiseren als breder ontwikkelen. Ook wordt het nieuwe gebouw MetaForum in gebruik genomen.
Een ander populair onderwerp tijdens de jaaropeningen is het buitenland. Op de Erasmus Universiteit Rotterdam geeft prins Constantijn een gastlezing over internationalisering en Europa. Ook zijn collega Neelie Kroes van de Europese Commissie zoekt de collegezaal op: zij vertelt op de TU Delft hoe snel de wereld verandert door alle huidige ICT-ontwikkelingen. Op de Universiteit van Amsterdam praat onder anderen burgemeester Eberhard van der Laan over Amsterdam in de wereld en Europa.
Alleen de Vrije Universiteit in Amsterdam kiest voor een opvallend ander thema. Daar staat komende maandag ‘de verbeelding’ centraal. De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts betoogt „waarom de wereld, en de VU in het bijzonder, verbeelding meer dan ooit nodig heeft”. Hoogleraar Gabriël van den Brink (maatschappelijke bestuurskunde) ontleedt „de rol van verbeelding om cynisme tegen te gaan”. Terwijl de andere universiteiten hun jaaropening onderbreken met een muzikaal intermezzo, kiest de VU voor een optreden van een zandkunstenaar.