Optimisme weer terug op aandelenmarkten
AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen hebben dinsdag na een onderbreking van een dag de stijgende lijn van de afgelopen tijd weer voortgezet. Tijdens een nieuwsluwe handelssessie voerde optimisme de boventoon. Beleggers gaan er nog altijd vanuit dat er maatregelen komen ter bestrijding van de eurocrisis.
De aandelenkoersen zaten dan ook in vrijwel heel Europa weer in de lift. Op het Damrak eindigde de AEX-hoofdindex 0,6 procent hoger op 335,92 punten. De Midkap steeg 0,7 procent tot 518,10 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen de 0,6 en 0,9 procent.
Beleggers verwachten nog steeds dat de Europese Centrale Bank (ECB) ingrijpt om de rentes op Spaanse en Italiaans staatsobligaties te drukken. Bij een veiling van kortlopend Spaanse staatspapier bleken investeerders daar al op vooruit te lopen. Spanje haalde 4,5 miljard euro op tegen een lagere rente dan eerder dit jaar bij een vergelijkbare plaatsing.
Onder de hoofdfondsen in Amsterdam viel SBM Offshore het meest uit de toon met een verlies van 1,4 procent. Dat kwam door opnieuw slecht nieuws over een Noors oliewinproject waarbij het bedrijf betrokken is, en dat al geruime tijd geldt als een hoofdpijndossier.
De sterkste stijger in de AEX was PostNL, dat ruim 5 procent meer waard werd. Ook bank en verzekeraar ING en leverancier van verkeers- en navigatiediensten TomTom waren in trek met koerswinsten rond de 3 procent. Technisch dienstverlener Imtech voerde de Midkap aan met een stijging van 3,2 procent.
In Frankfurt werd elektronicaconcern Siemens 1,2 procent meer waard na mediaberichten over een naderende ontslagronde waarbij duizenden banen zouden sneuvelen. In Londen won Glencore 1,8 procent. De handelaar in grondstoffen zag de winst met ruim een kwart dalen door lagere prijzen, maar de resultaten waren wel beter dan verwacht.
De euro was 1,2470 dollar waard, tegen 1,2345 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 96,99 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder op 114,83 dollar per vat.