Economie

„Minder geld voor prepensioen”

Een grote meerderheid van de Nederlandse topondernemers en economen is van mening dat Nederland meer moet bezuinigen op vervroegd pensioen dan het kabinet nu van plan is.

Redactie economie
8 September 2003 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Dit blijkt uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad en het onderzoeksbureau Interview-NSS onder bestuursvoorzitters van de honderd grootste ondernemingen en de veertig meest geciteerde economen.

Aan de steekproef werkten 33 opinieleiders mee, onder wie ongeveer evenveel topondernemers als economen. Ruim 75 procent van hen wil meer bezuinigen op het prepensioen. Tweederde van de ondervraagden heeft vrede met de gewone pensioenkosten. Dat meldde Het Financieele Dagblad maandagochtend.

Eind vorige week ontstond grote beroering over een plan van de regering om werknemers die met de VUT gaan in één keer te belasten over het totale bedrag aan VUT-uitkeringen dat zij tot aan hun 65e jaar zouden ontvangen. Het onderzoek werd vlak daarvoor uitgevoerd.

De meeste ondervraagden vinden dat er behalve aan het prepensioen minder geld moet worden besteed aan achtereenvolgens overheidssubsidies, arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en huursubsidies.

Ook is er een ruime meerderheid van de respondenten te porren voor verdere ingrepen in de hypotheekrenteaftrek.

Tweederde van de ondernemers en de economen vinden dat er meer geld moet worden uitgegeven aan onderwijs, zowel basis-, middelbaar, hoger als universitair onderwijs. Infrastructuur, veiligheid en politie moeten ook meer geld krijgen. Ondernemers zijn hier meer voorstander van dan economen.

Meer geld voor de gezondheidssector is minder populair bij de ondervraagden. Slechts een minderheid van economen en ondernemers is hier voor.

Overigens denkt zo’n 80 procent van de Nederlandse ondernemingen met flexibele arbeidsvoorwaarden het pakket te moeten veranderen vanwege de kabinetsplannen met VUT, ziektekosten en WAO. Dat blijkt uit een onderzoek van Hewitt, een wereldwijd adviesbureau op het gebied van personeelsbeleid, waarvan vanmorgen de resultaten in Het Financieele Dagblad stonden. Van de bedrijven die nog geen flexibel arbeidsvoorwaardenpakket hebben -30 procent van de onderzochte groep- denken drie op de vijf dat het overheidsbeleid invloed zal hebben.

Deze uitkomsten zijn tegengesteld aan de resultaten van een enquête van Ernst & Young Human Capital naar de gevolgen van het Belastingplan 2003. Toen bleek dat de ondernemingen dit jaar de arbeidsvoorwaarden vooral hebben versoberd: 93 procent geeft geen compensatie voor het vervallen van de spaarloonregeling; 69 procent niet voor de premiespaarregeling. Bovendien is de pensioenregeling in veel gevallen minder goed geworden.

Hoe de kabinetsplannen precies zullen uitwerken op de arbeidsvoorwaarden, is nog niet duidelijk, op de afschaffing van de vervolguitkering van de WW na. Ingenieursbureau Oranjewoud heeft in zijn sociaal plan een compensatie opgenomen voor het geval dat werknemers na twee jaar werkloosheid in de bijstand komen. Andere bedrijven beraden zich op een tegemoetkoming. „Wij hebben geen collectief sociaal plan, maar individuele vertrekregelingen”, zegt B. de Roock, hoofd arbeidsvoorwaarden bij ABN Amro . „Het gaat om enkele tientallen gevallen waar we een oplossing voor moeten bedenken, want zowel de werknemer als de werkgever heeft daar belang bij.”

Ook het kabinetsvoornemen dat deze week uitlekte, om de VUT fiscaal zeer onaantrekkelijk te maken, leidt tot discussie. Veel bedrijven kennen overgangsregelingen van VUT naar prepensioen, zo ook ABN Amro, waar tot 2008 werknemers recht op VUT hebben. „Als het in de praktijk onmogelijk wordt gemaakt om gebruik te maken van die regelingen, zal ons dat in problemen brengen”, zegt De Roock.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer