Binnenland

Politie zet steeds vaker helikopter in

DRIEBERGEN – De politie zet steeds vaker helikopters in voor de opsporing van criminelen en het zoeken naar vermisten of bij ernstige of grootschalige incidenten. Zeven vragen.

16 August 2012 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 22:41
AugustaWestland (L) en Eurocopter (R). Foto ANP
AugustaWestland (L) en Eurocopter (R). Foto ANP

Hoeveel politiehelikopters zijn er?

Sinds de zomer van 2009 heeft de politie de beschikking over zes Eurocopters (EC135), hetzelfde type als de traumahelikopter. Ze vliegen dag en nacht vanaf locaties als Volkel, Rotterdam, Schiphol en Teuge. Daarnaast heeft ze twee middelzware heli­kopters van het merk AgustaWestland, die worden ingezet voor bijvoorbeeld het vervoer van manschappen van de dienst speciale interventies (DSI).

Hoe vaak vliegen de helikopters?

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) kwam vorige week voor het eerst met cijfers. Van oktober 2011 tot april dit jaar kreeg de politie 395 keer het verzoek om met de heli uit te rukken en werd het toestel ook 232 keer daadwerkelijk ingezet. In 37 gevallen maakte de helikopter het verschil: bijna 60 verdachten werden opgepakt die zonder heli niet gearresteerd hadden kunnen worden. De effectiviteit van de helikopterinzet is overigens niet uitsluitend af te meten aan het aantal arrestaties of successen bij zoektochten naar vermisten. Een politie­helikopter in de lucht heeft ook een preventieve werking. Overvallers bijvoorbeeld kijken wel uit met de heli in de buurt.

Waarom klagen sommige burgers over geluidsoverlast van politie­helikopters die in de nachtelijke uren laag vliegen?

Een politiehelikopter vliegt alleen op kleine hoogte als daarvoor dringende redenen zijn. Hij heeft het recht af te wijken van de wettelijke minimumvlieghoogte. Piloten volgen, net als bestuurders van de traumaheli’s, geavanceerde trainingen in binnen- en buitenland om 24 uur per dag onder moeilijke en bijzondere omstandigheden te kunnen vliegen.

Hoe worden politieheli’s aan­gestuurd?

De heli’s vliegen volgens vooraf vastgestelde tijdstippen en boven vooraf bepaalde gebieden. „Op basis van historische ge­gevens kunnen we precies zien op welke tijdstippen en welke plaatsen de kans op ongevallen het grootst is”, zegt Ed Kraszewski, woordvoerder van het KLPD. „Het is in zo’n geval handig om een helikopter in de lucht te hebben die dicht in de buurt is. Moet een heli eerst opstarten en bijvoorbeeld vanaf Schiphol naar de incidentlocatie vliegen, dan gaat er veel kostbare tijd verloren.”

Daarnaast hanteert de politie sinds eind vorig jaar de procedure dat bij melding van een overval of ander ernstig incident direct de luchtvaartpolitie op de hoogte wordt gebracht. De bemanning van het toestel neemt zo snel mogelijk contact op met de regionale politie-eenheid op de grond.

Welke apparatuur hebben de toestellen aan boord?

De helikopters zijn voorzien van de allernieuwste opsporings- en waarnemingsapparatuur, zoals een warmtebeeldcamera. Kraszewski: „Een voortvluchtige die zich in de bosjes of langs de waterkant verstopt, is voor eenheden op de grond nauwelijks tot niet te vinden. Met de warmtebeeldcamera is hij er gloeiend bij.”

Zijn er voorbeelden van recente succesvolle inzetten van de politie­helikopters?

Jazeker. De bemanning van een politiehelikopter heeft eind vorige maand bij het Friese Molkwerum een 84-jarige demente man gered die al een dag vermist was. De bejaarde man bleek behoorlijk verbrand door de zon en was uitgedroogd.

Begin dit jaar greep de politie in Ermelo een verdachte van inbraak in de kraag dankzij hulp vanuit de lucht. De 21-jarige man uit Harderwijk had zich verstopt in het bos, maar kon worden aangehouden omdat de politiehelikopter via warmtebeelden de schuilplaats van de verdachte kon aanwijzen.

Een maand ervoor vond de bemanning van een politie­helikopter het lichaam van een man die op het IJsselmeer was vermist. Vanuit de helikopter werd samen­gewerkt met Urker vissers die in de buurt waren en alarm hadden geslagen.

In 2007 zagen surveillerende agenten in het Veluwse Elspeet een 19-jarige Elspeter die met zijn motor illegaal aan het crossen was. De politie zette daarop de achtervolging in en vroeg om luchtsteun van een heli­kopter die juist in de buurt was. De bemanning van het toestel kreeg de motorcrosser tussen het Vliersepad en de Vierhouter­weg in het oog en landde aan de Bosrand om de Elspeter aan te houden.

Trok de politie ondanks de hulp van een helikopter ook wel eens aan het kortste eind?

In februari 2011 werd de liquidatie van topcrimineel Stanley H. in Amsterdam van begin tot eind gefilmd vanuit een politieheli. Na de moord reden de daders per ongeluk een doodlopende straat in. Toch slaagde de politie er, ondanks de aanwezigheid van de helikopter en diverse rechercheauto’s, niet in om de daders te pakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer