Binnenland

Hard beleid Tilburg tegen veelplegers in gemeente

De gemeente Tilburg, het openbaar ministerie en de politie gaan een hard en repressief beleid voeren om criminele veelplegers in Tilburg aan te pakken.

ANP
8 September 2003 09:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Door preventief fouilleren, verblijfsverboden en cameratoezicht op probleemplekken, het „op de huid zitten” van overlastveroorzakers en het inzetten van meer politie hoopt de gemeente een einde te maken aan de onveiligheidsgevoelens in Tilburg.

Burgemeester Stekelenburg maakte het pakket maatregelen zaterdagmiddag bekend. Hij wil ook dat criminelen harder gestraft worden. Aanleiding voor de maatregelen zijn de dood van de 18-jarige Bart Raaijmakers en een grote vechtpartij tussen Antillianen en Somaliërs op het Verdiplein in Tilburg, deze zomer. Raaijmakers werd bij een straatroof doodgestoken. Hierbij waren vier jonge jongens betrokken. Twee van de vier daders waren van Antilliaanse komaf. Het onderzoek naar de dodelijke steekpartij is afgerond. Officier van justitie R. de Beukelaer verwacht dat de zaak volgende maand voorkomt.

„We kiezen voor deze strenge aanpak omdat we op een harmonieuze manier willen samenleven in Tilburg”, zei Stekelenburg. „De groepen die dat proberen te verpesten moeten we keihard aanpakken”, aldus de burgemeester.

De bestuurder wees erop dat Tilburg veel problemen heeft met Antilliaanse criminelen. „Maar we moeten die bevolkingsgroep niet stigmatiseren. De overgrote meerderheid leeft hier al jaren zonder problemen te veroorzaken.”

Politie en justitie gaan minderjarige overlastveroorzakers intensief volgen. Er is een topvijftig gemaakt van jonge lastpakken in Tilburg. „Die zijn nog te redden door ze intensief te begeleiden, ze te volgen en als ze dreigen te ontsporen in te grijpen”, vertelde politiechef W. Paulussen. Meerderjarige veelplegers worden harder aangepakt. „Die pakken we alleen repressief aan. Zij willen hun leven niet beteren. We verzorgen ze goed, maar wel in een cel waar ze niet lastig zijn”, aldus Paulussen.

Om een einde te maken aan de problemen met criminele Antilliaanse jongeren zijn volgens Stekelenburg duidelijker afspraken met de Nederlandse Antillen nodig. „Je moet voorwaarden stellen. Het geld verdwijnt nu naar de Antillen, maar het is niet duidelijk wat er mee gebeurt. Er wordt daar gezegd: schuif maar geld, dan lossen wij de problemen op. Het is de vraag of dat wel gebeurt. Het is volgens mij bekend dat niet al het geld op de juiste plaats terecht komt”, aldus Stekelenburg.

Tilburg wil ook ”Antillengemeente” worden. Door bij dit overleg van gemeenten met veel Antillianen aan te sluiten, hoopt de stad te leren van andere gemeenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer