Binnenland

Buitenzwembaden in zwaar weer

RIJSWIJK (ANP) – Steeds meer openluchtzwembaden in Nederland hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Onderzoek in opdracht van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) wijst uit dat 12 procent van de bijna 500 baden wordt bedreigd met sluiting. Het slechte zomerweer, bezuinigingen bij gemeenten en veranderende regelgeving zorgen ervoor dat de inkomsten dalen en de kosten stijgen.

11 August 2012 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 22:37
Foto ANP
Foto ANP

Frans Andriesse, voorzitter van de stichting ‘Laat Trynwâlden Zwemmen’, is realistisch over de problemen die de baden hebben. „De gemeenten maken begrotingen voor de komende jaren en rekenen erop dat ze minder bijdragen van het Rijk krijgen. Dan wordt er gesneden en daar worden ook wij door geraakt”, legt hij uit.

Het voortbestaan van het zwembad De Sâwn Doarpen in het Friese Gytsjerk is daardoor onzeker. „De wil bij de gemeente is er wel om te subsidiëren, maar voldoende geld niet”, aldus Andriesse. De afspraak is gemaakt dat de lokale inwoners voor komende drie zomers ieder jaar 20.000 euro zou ophalen. „Dat gaat redelijk.”

Het is niet alleen een Fries probleem. Het scheelde in 2003 weinig of het Zuid-Hollandse dorp Nieuwveen moest zijn laatste zwemmer uitzwaaien. Ook daar werd een stichting opgezet tot behoud van zwembad De Aarweide, met succes. „Er was groot onderhoud bij ons nodig en daar was het geld niet voor,” aldus de voorzitter van de stichting.

„De gemeente schatte de kosten voor de opknapbeurt op meer dan 1 miljoen euro. Toen hebben wij er met een groep vrijwilligers naar gekeken en berekend dat het voor 5 ton kon. Daarop hebben we voor een jaar subsidie gekregen”, legt hij uit. „Het is echter wel erg lastig en zeer tijdrovend om tot zo’n oplossing te komen.” Hij verwacht dat uiteindelijk de helft van de baden moet sluiten.

Het korten op subsidie is niet de enige reden dat openluchtbaden het moeilijk hebben. Volgens Ron van den Berg, coördinator van het openluchtbad in Zwolle, zijn nieuwe regels van de provincies ook nadelig voor de baden. „Als het chloorwater met andere leidingen moet worden afgevoerd, dan is zo’n verbouwing een enorme kostenpost voor een zwembad.”

Het bad in Zwolle is genoodzaakt om meer en meer met vrijwilligers te werken. Dat ziet Van den Berg ook bij andere baden. „Daarnaast zorgt de gemeentelijke herindeling ervoor dat veel baden verdwijnen, omdat gemeenten ineens meerdere baden moeten voorzien”, noemt Van den Berg nog een reden. „Verder zijn openluchtbaden per definitie verlieslijdend. Dan is het logisch dat ze ons korten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer