Staphorst wil af van illegale jeugdcampings
STAPHORST – Veel jongeren in Staphorst brengen de laatste week van de bouwvak door op een gelegenheidscamping bij het dorp. Ze houden zich bezig met kletsen en bier drinken. Het kamperen in het buitengebied is een traditie onder de Staphorster jeugd, maar de gemeente wil ervan af.
De jongeren zetten hun tenten in een weiland en hebben genoeg bier ingeslagen om de tijd door te komen. Van slapen komt doorgaans weinig. In sommige gevallen lijkt het echt op een camping, met zelfs toiletten en stevige muziek.
Sinds vorig jaar treedt de gemeente Staphorst op tegen de wildkampeerders, nadat er een reportage in een regionale krant had gestaan over het fenomeen. Landeigenaren die de jeugd op hun perceel laten kamperen, worden aangeschreven met het verzoek de illegale camping op te doeken. Als dat niet gebeurt, wordt er een dwangsom opgelegd van 500 euro per dag met een maximum van 2500 euro. Ze krijgen twee dagen de tijd om de illegale camping te ontruimen. Het verbod geldt overigens niet voor het plaatsen van kampeermiddelen op het eigen erf door leden van het gezin van de eigenaar.
Met de aanpak wil gemeente Staphorst excessen en overlast voorkomen. Deze vorm van kamperen is verboden op grond van de algemene plaatselijke verordening. Niet alleen is het kamperen niet in overeenstemming met het bestemmingsplan, er wordt ook veel gedronken. Staphorst voert een actief beleid om alcoholgebruik onder de jeugd terug te dringen.
Veel jongeren vinden het belachelijk dat de gemeente een dergelijke traditie de nek wil omdraaien. Reacties op internet laten aan duidelijkheid niets te wensen over. De jongeren vinden het reuzegezellig om voordat school of werk weer begint een week samen op te trekken op de eigen camping. Dat schept een band. Een weekje kamperen, drinken en lol maken, moet kunnen, vinden ze.
De gemeente Staphorst denkt daar echter anders over.