Schoolleiders verwachten geen 4–daagse lesweek
De Algemene Vereniging van Schoolleiders AVS verwacht dat de Nederlandse basisscholen niet zullen overgaan tot een vierdaagse schoolweek. De AVS reageert hiermee op het voornemen van minister Van der Hoeven (Onderwijs) om scholen voortaan zelf de lestijden te laten samenstellen.
„Het is een prima plan van de minister, maar het is beslist niet zo dat scholen nu massaal gaan kiezen voor een vierdaagse lesweek. Je hebt ook nog te maken met je klanten en dat zijn de ouders", aldus de voorzitter van de AVS T. Duif woensdag.
Volgens Duif is het voornemen van Van der Hoeven om de maximale lestijd van 5,5 uur per dag af te schaffen niet meer dan een verspoepeling van een oude regel. „Het gebeurt natuurlijk nu ook al. Vaak uit pure noodzaak. Maar zoals je vaak ziet bij afschaffing van oude regels in het onderwijs, er ontstaat meteen heel veel tam–tam", meent Duif.
De ASV juicht niet alleen de afschaffing van de maximale dagelijkse lestijd toe, maar is ook blij met aanpassing van de huidige urenverdeling tussen boven– en onderbouw. De scholen mogen voortaan het aantal uren in de bovenbouw terugbrengen van 4000 naar 3840, maar dan moeten ze het aantal uren in de onderbouw opschroeven van 3250 naar 3680. Duif: „Deze verdeling geeft veel meer mogelijkheden voor onderwijsvernieuwende projecten. Je kunt veel flexibeler zijn."
Duif ziet in de nieuwe opzet van lesuren ook mogelijkheden voor het aantal nog niet opgenomen ADV–dagen bij de leerkrachten. Volgens hem wordt het makkelijker om verlofdagen op te nemen als er kan worden gespeeld met de lesuren. Hij benadrukt dat alles wat de scholen gaan veranderen op lesurengebied, in nauw overleg met de ouders moet gebeuren.
Dat laatste vindt ook de Vereniging Openbaar Onderwijs VOO. Volgens een woordvoerder is er overigens niets op tegen om leerlingen de lesstof in vier dagen te geven. „Uit onderzoek is gebleken dat kinderen dat best aankunnen."