Binnenland

Terneuzen gaat schietpartijen te lijf

TERNEUZEN – In Terneuzen wordt de komende maanden preventief gefouilleerd vanwege het grote aantal schiet­incidenten in stad. Dit jaar vielen er al meerdere gewonden door het gebruik van vuurwapens. Dat meldde de Terneuzense burgemeester J. Lonink dinsdag.

Van onze correspondent
25 July 2012 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 22:19

Vanaf vrijdag gelden delen van de stad als veiligheidsrisico­gebied. Daar mag de politie direct overgaan tot het preventief fouilleren van mensen als het mogelijk wordt geacht dat zij wapens bij zich dragen. Ook mag de politie voertuigen en bagage doorzoeken. Op deze manier wil de gemeente wapenbezit ontmoedigen.

Sinds begin dit jaar zijn er zo’n tien schietincidenten geweest in de risicowijken van Terneuzen. Volgens Lonink betreft het vooral confrontaties tussen twee rivaliserende groepen jongeren. „Dat is zorgelijk en verontrustend”, aldus de burgemeester.

Het is overigens nog steeds niet duidelijk waarom de twee groepen jongeren elkaar regelmatig naar het leven staan. „Duidelijk is wel dat ze in onderlinge confrontaties het gebruik van wapens niet schuwen. De dreiging is groot. Al heb ik niet direct de indruk dat de Terneuzense bevolking zelf gevaar loopt. We moeten wel extra alert blijven.”

Hij verwijst naar schietincidenten waarbij zwaargewonden vielen. Zo was er op Koninginnedag een schietpartij in de wijk Triniteit. Daarbij raakte een 20-jarige man ernstig gewond. Zijn moeder liep lichte verwondingen op. Vier mannen werden opgepakt. Het zou gaan om een vete tussen jonge Antillianen, Turken en Nederlanders. Eerder was er een ernstige schietpartij in het uitgaansgebied waarbij jonge Antillianen en Turken zwaar­gewond raakten.

Bewoners van de binnenstad klagen over de illegale drugshandel, die sinds het invoeren van de wietpas op 1 mei weer de kop opsteekt. Ze denken dat de schietpartijen te maken hebben met het illegale drugscircuit.

Hoewel burgemeester Lonink de drugscontroles wil aanscherpen, heeft het wapenbezit de prioriteit. Volgens hem hebben politie en justitie zelf om de maatregel van het preventief fouilleren gevraagd, omdat de reguliere onderzoeksmethoden niet afdoende bleken. „Het is een zwaar instrument, maar er zit niets anders op.” De maatregel duurt zeker tot eind oktober.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer