Meer woningen ontruimd in Kanaleneiland
UTRECHT (ANP) – Het asbest dat vorige week woensdag is vrijgekomen bij de renovatie van een flat aan de Stanleylaan in Utrecht, heeft zich verder verspreid dan eerder werd aangenomen. Locoburgemeester Gilbert Isabella van Utrecht en woningcorporatie Mitros raadden daarom maandag bewoners van nog enkele flats en portiekwoningen aan de Marco Pololaan sterk aan om eveneens hun huis te verlaten. Er zijn nu zo’n 55 woningen ontruimd.
Zowel de gemeente als de GG & GD verzekerde de bewoners maandag dat het gezondheidsrisico minimaal is. Eventuele blootstelling aan gevaarlijke asbestdeeltjes is miniem geweest. Inademen van een flinke hoeveelheid asbest over langere tijd kan longvlieskanker of asbestose veroorzaken, ziekten die meestal dodelijk zijn. Maar pas na 10 tot wel 50 jaar blijkt of ingeademd asbest zo’n ernstige aandoening heeft veroorzaakt.
Isabella en Mitros zeiden maandag dat pas zondagochtend bleek dat de asbestdeeltjes zich flink hadden verspreid. Tot zondag waren vijf woningen ontruimd om schoongemaakt te worden. „Vanwege de volksgezondheid was toen een snelle en vrij forse ingreep nodig”, aldus Isabella. De locoburgemeester laat nog uitzoeken waarom de informatievoorziening aan betrokkenen zondag rommelig verliep en hoe het kan dat er tegenstrijdige adviezen werden gegeven.
D66 wil dat Isabella zo snel mogelijk een feitenrelaas van de gebeurtenissen verstrekt, zodat de gemeenteraad erover kan praten. Ook de PvdA-fractie is bezorgd. Volgens Leefbaar Utrecht zal Isabella woensdag raadsvragen beantwoorden tijdens een ingelaste bijeenkomst, want de raad is tot 26 augustus met reces. D66 en de VVD stelden in 2008 al vragen over renovatie van met asbest gebouwde panden, maar toen meldde het college dat alles onder controle was.
De geëvacueerden, die maandag onder begeleiding even naar huis mochten om medicijnen en schone kleren te halen, verblijven in hotels in De Bilt en Houten. Bewoners van huizen die na inspectie schoon blijken te zijn, kunnen dinsdag of woensdag terug naar huis. De politie bewaakt het afgesloten gebied totdat iedereen weer thuis is.