Aparte opvang criminele verstandelijk gehandicapten
Er komen in Nederland vijf forensische afdelingen waar sterk gedragsgestoorde mensen met een lichte verstandelijke handicap worden opgevangen die zich schuldig hebben gemaakt aan criminele activiteit.
Deze patiënten zitten nu veelal zonder behandeling in een gevangenis, aldus N. Overvest van De Borg, het landelijk expertisecentrum geestelijke gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
De vijf afdelingen worden gerealiseerd bij de bestaande klinieken De Wendel in Venray, Hanzeborg in Eefde, Altrecht in Den Dolder, Hoeve Boschoord in Boschoord en De Bruggen in Zwammerdam. De vijf klinieken vormen het samenwerkingsverband De Borg.
Het gaat om vijfmaal 24 nieuwe bedden. Ze zijn bedoeld voor mensen met een ernstig ontregelende gedragsstoornis die door de rechter tot een straf of maatregel zijn veroordeeld. Behandeling in de nieuwe klinieken heeft als voordeel dat er flink gewerkt wordt aan hun problemen om te voorkomen dat ze in herhaling vallen.
Aanleiding voor het openen van deze speciale forensische afdelingen is een onderzoek uit 2001. Daaruit bleek dat steeds meer verstandelijk gehandicapten zich aan ernstige strafbare feiten schuldig maken. Bovendien worden de delicten die ze plegen, steeds ernstiger van aard en komen de strafbare feiten de laatste jaren steeds meer voor het voetlicht. Een passende behandeling van deze verstandelijk gehandicapten ontbrak veelal, dus gebeurt in de praktijk vaak niets om het ’ontspoorde’ gedrag te corrigeren.
De Borg voerde het onderzoek destijds uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Onderzocht werd hoeveel criminele verstandelijk gehandicapten er zijn en wat er doorgaans met hen gebeurt. De Borg stelde toen dat er minimaal 300 maatschappelijk ontspoorde licht verstandelijk gehandicapten behandeld moeten worden, maar waarschijnlijk zijn het er meer dan 350.
Het centrum stelde voor om ongeveer 120 behandelplaatsen voor deze specifieke groep op te zetten. De afdelingen moeten in 2006 opengaan.