Binnenland

Margarita’s aangifte krijgt geen vervolg

Minister van Justitie Donner laat geen strafrechtelijk onderzoek instellen tegen ministers die zijn genoemd in de aangifte van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft datzelfde besloten over de ambtenaren die werden beschuldigd. Dat is het paar maandag meegedeeld.

ANP
2 September 2003 07:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:31

„Het OM meent dat het in de aangifte gaat om klachten over feiten die niet strafwaardig zijn en om klachten die zo vaag zijn dat zij niet tot een succesvolle opsporing kunnen leiden”, zo liet het OM maandag weten.

Oud-premier Kok, ex-minister De Vries (Binnenlandse Zaken) en ex-minister Korthals (Justitie) werden beschuldigd van valsheid in geschrifte, schending van het ambtsgeheim, oplichting en ambtsdwang. Het paar is ook kwaad omdat de bewindslieden hebben verzuimd te onderzoeken of leden van het Koninklijk Huis hun privacy hebben laten schenden. Ook minister Zalm (Financiën) werd door het paar beschuldigd van allerlei tegenwerking, maar kwam later in de aangifte niet meer voor.

In de brief weerlegt Donner de aangiftes tegen de bewindslieden punt voor punt. Hij komt tot de conclusie dat er „geen aanwijzingen zijn dat opzettelijk onjuiste mededelingen zijn gedaan” door de ministers. Zij wisten eenvoudigweg niet dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) onderzoek had gedaan naar Margarita en haar echtgenoot en dat er geheime gegevens waren doorgespeeld naar het kabinet van de Koningin. De oud-bewindslieden kan dan ook niets worden verweten, luidt het oordeel.

In de brief doet Donner summier verslag van de verhoren van Margarita en haar echtgenoot die op de aangifte volgden. Die vonden plaats op 6, 7 en 8 mei. De aangifte werd hier wat aangepast maar verder leverden de gesprekken „geen relevante nieuwe inhoudelijke gezichtspunten op”. Wel viel uit de opmerkingen van Margarita en haar echtgenoot af te leiden „dat het primaire belang van aangevers gelegen is in hun voornemen een civiele procedure aan te spannen tegen de Staat en/of leden van de koninklijke familie”, stelt Donner.

De voormalige raadsman van het echtpaar, P. Nicolaï, gaf in maart aan dat een claim van enkele tientallen miljoenen tegen de staat werd voorbereid. Een van de huidige raadslieden van Margarita en De Roy van Zuydewijn, V. Koppe, wil maandag in een reactie niets over de toen geopperde claim zeggen. Hij wil wel reageren op de beslissingen van Donner en het OM.

„Deze beslissingen komen niet als een verrassing, gelet op de belangen die op het spel staan”, zegt Koppe. „In dit soort zaken heeft de minister van Justitie immers het laatste woord.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer