Kroonprins wijst op kwetsbaarheid waterhuishouding
Nederland raakt door een veelheid aan technische ingrepen de veerkracht van het natuurlijke watersysteem kwijt. De aanhoudende droogte van deze zomer en de hoge temperaturen van het rivierwater, maar ook de hevige regenval afgelopen najaar en winter tonen aan hoe kwetsbaar de waterhuishouding is geworden.
Dat heeft kroonprins Willem–Alexander maandagmiddag gezegd bij de opening van het academisch jaar van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR). De prins waarschuwde bij die gelegenheid dat er in extreme situaties onherroepelijk problemen ontstaan, als er niets verandert. „Waterbeheer mag geen eendagsvlieg zijn. De schuivende dijken in Wilnis en bij Rotterdam maken dat duidelijk", aldus de Prins van Oranje.
Volgens Willem–Alexander zijn er tientallen jaren lang zonder veel discussie grote ingrepen in het waterbeheer gepleegd om de landbouw of de stedelijke ontwikkeling voooruit te helpen. Hij noemde als voorbeelden inpoldering, drainage, ruilverkaveling en landaanwinning. „Maar we zijn ons er nu van bewust dat we doorschieten in het aanpassen van ecosystemen en watersystemen. Water– en natuurbeheerders staan nu voor een grote opgave de komende jaren. Er moeten zoetwaterbergingsgebieden komen, beken worden teruggelegd in hun natuurlijke bedding en het areaal natte graslanden gaat groeien."
De kroonprins deed in Wageningen een dringende oproep aan wetenschappers om oplossingen te bedenken voor waterproblemen in de hele wereld. Dat Wageningen UR dit jaar met een onderzoeksproject naar landbouwgewassen begint die geschikt zijn voor brakwatergebieden, kan volgens Willem–Alexander ten goede komen aan de verbetering van de voedselvoorziening in de wereld.
Maar dit onderzoek is ook van belang voor West–Nederland, waar verzilting een toenemend waterhuishoudkundig probleem is, aldus de prins. „Het in stand houden van een infrastructuur voor de aanvoer van zoetwater ten behoeve van de landbouw zal steeds meer geld gaan kosten. De vraag is of dat op termijn nog wel mogelijk is", waarschuwde hij.
Wetenschappers uit Wageningen gaan onder meer in Zeeland onderzoeken, wat de mogelijkheden zijn van duurzame landbouw met schelpdieren en zeegroenten, die de gewone landbouwgewassen in zilte gebieden zouden kunnen vervangen. Zoutwaterlandbouw zou voor veel landen een goede bron van inkomsten kunnen zijn, menen onderzoekers.