Rechter: Geen probleem met langstudeerboete
DEN HAAG (ANP) – De langstudeerboete blijft van kracht. De rechter oordeelde woensdag dat hij geen juridische belemmeringen zag om studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie, ruim 3000 euro extra collegegeld te laten betalen. Een teleurstelling voor de studentenorganisaties ISO, LSVb en LKvV die een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat hadden aangespannen. „Blijkbaar vindt de rechter het goed dat de spelregels tijdens het spel veranderen”, aldus Thijs van Reekum, voorzitter van ISO.
De studenten richten hun pijlen nu weer op de politiek. Keurde een nipte meerderheid van de Eerste en Tweede Kamer de maatregel van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) vorig jaar nog goed, inmiddels is er geen meerderheid meer voor.
De studenten - zij spreken overigens zo consequent van langstudeerboete in plaats van langstudeermaatregel dat ook Zijlstra zich al een paar keer versprak - hopen dat een nieuwe regering de wet weer afschaft. „Je krijgt dan een hele vreemde situatie, namelijk dat sommige studenten - zoals ik - vanaf september de boete gaan betalen. Mocht het over een jaar of twee jaar weer afgeschaft worden, dan krijgt bijvoorbeeld mijn zusje die dan gaat studeren daar weer niet mee te maken”, zegt Jan Boers, voorzitter van de LKvV.
Voornaamste pijnpunt is volgens de studenten dat het niet eerlijk is dat degenen die aan een studie begonnen voor de invoering van de maatregel, daar nu toch tegenaan kunnen lopen. De rechter is het echter niet met ze eens. Volgens hem mag de hoogte van het collegegeld worden veranderd en doordat de boete al met een jaar was uitgesteld, hebben studenten genoeg tijd gehad om zich voor te bereiden en eventuele maatregelen te nemen.
Dat geldt volgens de rechter niet voor deeltijdstudenten die voor februari vorig jaar aan een studie begonnen waar door de onderwijsinstelling meer tijd voor staat dan tijdens een ‘reguliere’ studie. Zij lopen meteen tegen de langstudeerboete aan, ook zonder het uitloopjaar. De rechter oordeelde dat het ministerie daar een oplossing voor moet vinden. Zo lang die er niet is, geldt voor die groep dat ze geen verhoogd collegegeld hoeven te betalen. In totaal zijn er in Nederland 76.000 deelstijdstudenten, maar slechts een klein deel daarvan valt binnen de uitzondering die de rechter de staat oplegt.